Component - för entusiaster av ljud och bild.

Dukguiden - En kort introduktion

Vi kommer att skriva en del om filmdukar här på Component framöver, dels eftersom det är ett av våra favoritämnen, och dels eftersom vi både tror och tycker att detta är en av de mest underskattade delarna av en hembio med möjlighet att utnyttja den riktig stora bilden.

Visst kan man få en jätteskön filmupplevelse utan projektor och filmduk, men vi är ändå av den bestämda övertygelsen att det är svårt att överträffa filmupplevelsen i en bild med bredd på uppåt 200cm (eller 100 tum) - ju större desto bättre.

Vi kommer - som vanligt - att börja dessa artiklar om filmdukar på en mycket övergripande nivå, och även om du tycker att det som skrivs just nu i mångt och mycket kan kännas som en repetition, så läs vidare – det kan vara bra att repetera denna information flera gånger. Det är ju ändå detta som är en av grundförutsättningarna för hur vår hobby fungerar.

Det kan dessutom komma att behövas allt eftersom det kan bli lite mer avancerat längre fram.

» Klicka på bilden för att se en större bild.

Fyra steg till att välja filmduk
Som vi skrev inledningsvis så anser vi på Component att en av de mest underskattade delarna i en hembio med projektor är duken. Tro oss när vi säger att även om ett lakan är vitt, en målad vägg eller MDF-skiva är både släta och billiga, så är det så stora skillnader på vilket resultat du får bildmässigt med en riktigt bra duk att du kommer och förbanna varje minut av brinntid på projektorn som du slösat mot en dålig projektionsbakgrund.

En annan aspekt är själva rummet där du har duken. Något som vi tror att rätt så många har tänkt på, men kanske har fått kompromissa med - t.ex. kanske inte de yttre omständigheterna är helt optimala där man har duken. Hur är ljusförhållandena? Kan du mörklägga helt, om inte hur faller ljuset in i förhållande till duken? Hur ser väggar och tak ut, vilken färg har möblerna? Vilken färg har åskådarna på kläderna? Allt detta påverkar hur slutresultatet faktiskt blir, det går nämligen inte att specificera den perfekta duken utan att också anpassa den till rummet och de funktioner du efterstävar, men du kanske inte vet namnet på.

En bra tummregel för att lyckas med projektor och duk är i alla fall att försöka efterlikna förhållandena i en riktig biosalong. Att salongen är mörk beror t ex inte på att projektorn är ljussvag, utan på att minsta ljuskälla (har inte du irriterat dig på nödutgångsskylten?) kan reflekteras på duken och förstöra detaljer i de mörka delarna av bilden (också kallade lågdagrar). Det går alltså inte att få riktigt bra svärta och kontrast i bilden om man inte har kontroll på ljuset. En mycket enkel grundregel för projektorer och dukar är "Bilden kan inte bli mörkare än vad duken är i sig själv med projektorn påslagen utan projicerad bildinformation". Detta kommer att vara olika för t.ex. CRT och vad som brukar kallas "Fixed Pixel"-projektorer (LCD, DLP, D-ILA, SXRD, LCOS etc.).

När ditt rum är så bra du kan göra det återstår sedan fyra enkla steg för att välja filmduk – och de är som följer:
1. Bestäm dig för vilket material – detta beror nog så mycket på vilken typ av projektor du har och också tänker skaffa dig senare, som på det rum du planerar att använda projektorn i.

2. Bestäm vilken bredd – detta är en helt avgörande punkt, eftersom ett felaktigt val här är svårt eller t.o.m. omöjligt att ändra på senare.

3. Bestäm vilket format du vill ha – av samma anledning som bredden så är detta också en avgörande punkt, eftersom ett felaktigt val här är svårt att ändra på senare. Det går förvisso att justera med maskning etc. Men det är både svårt och dyrt, och att inte förglömma; du kan få en mindre bild än du hade tänkt dig från början.

4. Bestäm dig för vilken typ och vilka specialfunktioner – ramspänd, rullduk etc. Här kommer helt klart rummets användning att påverkas. Tänk på att en bra duk oftast överlever flera projektorer! Det finns också specialanpassningar som t.ex. konkava eller perforerade dukar. I det här steget kan du också bestämma dig om du vill ha maskning, och vilken typ – både vertikal och horisontell eller automaskning. Det finns många olika specialfunktioner som kan hjälpa dig att anpassa duken till just dina förutsättningar.

De olika delarna finner ni i menyn allt eftersom vi släpper ut dessa men finner även dom nedan i just denna introduktionen.

Dukguiden del 1 - Hur påverkar filmdukens material själva bilden?
Dukguiden del 2 - Vilka mått ska min filmduk ha för bästa upplevelse?
Dukguiden del 3 - Vilka bildformat finns det och vad ska jag välja?
Dukguiden del 4 - Vilka olika typer av filmdukar finns det att välja på?

I forumet så diskuterar vi mer om dukguiden här:
http://www.component.se/forum/index.php?showtopic=1327

Publicerad: 2004-11-04
Uppdaterad: 2007-05-06