Component - för entusiaster av ljud och bild.

DIY - Att göra ett eget takfäste för projektorn.

Det hela började med att jag var ute på jakt efter ett takfäste till min första projektor, en Sanyo Z3, men efter att man kikat omkring lite så får man till insikt att marknaden inte kan erbjuda lösningar som tillfredställer alla mina behov.

Det finns de smarta lösningarna, men de ser oftast inte speciellt bra ut, sen finns det mellanting som ska vara smarta och relativt snygga, men inget räckte hela vägen fram för att jag skulle bli nöjd. Jag ville inte ha en kompromiss. Frågorna ploppade upp en efter en, är det svårt att göra nått flexibelt och snyggt? Varför är det ingen som har gjort något som tilltalar mig. Är det omöjligt? Har jag omöjliga krav? Med dessa frågor i åtanke så satte jag mig ned och började klura lite på olika riktlinjer jag sökte hos ett bra fäste, för att sedan försöka mig på det själv. Jag har trots allt tillgång till både material och maskiner för att kunna göra det möjligt nu återstår det att se ifall jag har slugheten. Det var ett par punkter som det hela skulle grundas på.

* bra justeringsmån
* snygg
* flexibel
* framtidssäker

Det är nu det svåra började, jag letade till en början efter hur andra har löst sina konstruktioner och det visade sig att jag tänkte i samma bana som vissa, och fick lite inspiration av andra. Det absolut mest viktiga är att man kan justera projektorn både i X och Y-led, för att få bilden så perfekt matchad till duken som möjligt. Det är helt avgörande hur plan man lyckas få linsen i jämförelse till dukytan. Projicerar projektorn bilden snett i sidled (X-led) så kommer också bilden att bli förvrängd. Ett exempel, om man projicerar bilden lite snett till höger om duken och sedan flyttar tillbaka bilden med lensshiftfunktionerna så kommer bilden att bli större i högerkant än i vänsterkant, och vice versa.

Samma sak gäller om du inte projicerar bilden helt plant mot duken i höjdled utan har projektorn nedvinklad, när du då flyttar upp bilden (med lensshift) så kommer den att bli större i underkant än vad den är i överkant. En kombination av snedprojicering samt en vinkling av projektorn i höjdled kommer leda till en helt snedställd bild i de flesta kanter och hörn. Så det är som sagt, väldigt angeläget att linsen ligger i våg med duken. När den väl ligger i våg så kan bilden ligga en bit utanför dukytan, men det är inga problem, då kan man lugnt justera in den med lensshift utan att den blir förvrängd i något led, utan blir då helt symetrisk. I höjdled kan man i akuta fall använda Keystone för att kompensera denna placering, som kanske är ända lösningen om man har högt i tak och inte vill göra ett fäste som sticker ned en halvmeter eller kanske mer.

Dock så bör det sägas att Keystone är något som man ska vänta in i det sista med att använda då det är en digital förvrängning som kompensation för ett i grunden optiskt problem.

Jag hade nu en lite tydligare idé över hur det hela skulle fungera och bestämde mig för att börja skissa via datorn lite mer seriöst. Själva idén till fästet var i korta drag att man via taket gick med en kabellist in i en konsol, denna konsol har i mitten en nedfräst yta för en rund Aluminiumplatta som skall gå att rotera ca 20grader åt vartdera håll, på denna alu-platta sitter det ett påsvetsat alu-rör. Detta alu-rör går sedan ned ca 20-25 Cm (efter framtestande med projektorn vilken höjd som är lämplig). I slutet på detta rör så har man svetsat fast ytterligare en liten platta, den är tänkt att fungera som ett universalfäste till projektorns fästplatta, denna platta har frästa sidospår (för att kunna förflytta projektorn i sidled, ca 2cm både till vänster och höger) som man för ner skruvar i som sedan gängas fast i projektorns platta. Själva projektorn hänger man fast genom att föra ned M6-bultar i hål utfrästa i projektorns platta som matchar hålbilden för projektorn.

Genom att sedan skruva dessa kommer man kunna tilta och vinkla den, på ett i alla fall för mig tillfredställande vis, om allt fungerar som jag vill att det ska göra. När allt är på plats så är det tänkt att kabeln ligger i kabellisten, löper in konsolen ner i röret har kommer ut under plattan som projektorn sitter fast i. För att undvika spänningar i materialet, så bilden blir svårinställd så är det nog smart att använda lite längre justeringsskruvar så inte kablarna ligger och trycker emot projektorn, utan enkelt mynnar ut ur röret igenom utrymmet mellan fästplattan och projektorn för att sedan kopplas in på baksidan. Jag har tänkt mig att det ska få plats med 2st komponentvideokablar till att börja med, strömkabeln tar en annan väg för att undvika störningar och kommer endast vara i närheten av signalkablarna när de sitter instuckna i apparaten.

Jag hade nu en klar bild över hur det hela skulle se ut när det var klart, och tyckte att alla möjligheter jag berikat denna med borde räcka till för de inställningar jag kan behöva göra.

Eftersom alla bitar kommer att fräsas ut så började jag med att placera projektorn på en A4 skanner för att på så sätt kunna få in hålbilden digitalt i datorn utan att ha för mycket förvrängning så som ett foto skulle kunna medföra. När man väl har detta foto i datorn så importerar man detta lämpligast till ett vektorbaserat (linje) program (jag använder mig av Corel Draw) som kan exportera PLT-filer, som fräsen sedan skall använda sig av. I detta program ritade jag sedan ut alla plattor jag behövde och placerade fästen och hål på det sätt som var mest lämpligt, med tanke på tyngdpunkt med mera.

Som material valde jag att göra själva konsolen i taket i 19mm MDF, mest för att det inte kommer vara några påfrestningar på denna, att det är ett billigt och lättarbetat material bidrog också till valet. Röret är i 6mm tjockt aluminium, 60mm i ytterdiameter, detta var det jag kunde använda utan att behöva beställa hem i andra dimensioner, då de endast levereras i längder á 6 meter så var valet lätt. Jag tycker heller inte att 60mm är för grovt, man får utan problem ned kablar med kontakter man behöver (innerdiameter 48mm). De andra plattorna tillverkades i 4mm aluminium, jag är inte det minsta orolig för dess hållfasthet vid montering, men jag skulle gärna ha använt 5 mm istället (men hade tyvär ej tillgång till det) men det är på grund av risken för att de skulle slå sig vid svetsning.När bitarna väl var urfrästa så skulle de sammanfogas, även fast jag hade gjort en väl tilltagen vinklingsmån så skall de centreras så att de "pekar" åt samma hål och även sitter lika djup, så det inte blir snett. Det var lite knepigare än jag först kunnat tro, för det jag hade i tanke var att "banka" ned själva alu-bitarna ett par millimeter för att kunna sätta dit en svetsloppa som man sedan skall kunna slipa ned utan att slipa borta själva svetspunkten. Hur jag än bankade och mätte bankade till dem lite till och mätte så diffade det i alla fall, oavsett om att det rörde sig om ytterst små marginaler så ville jag ha det perfekt! Tillslut så dök den utmärkta idén upp, att man sätter små 1,5mm alubitar som stop under röret när man trätt ned det i hålet för att banka på den. Då stannade röret ganska exakt 1,5mm ifrån kanten till aluminiumplattan runt om, och efter lite mätande och tilljusterande så svetsades de första lopporna fast. Kontrollmätte efter svetsningen och det stämde på millimetern, precis som jag ville ha det!Då var det bara att slipa ned och göra likadant med den andra aluminiumplattan. När båda var fastsvetsade så utförde jag ytterligare en kontrollmätning och det visade sig även här att det stämde exakt som jag ville ha det, kanon. En av plattorna nämnde jag tidigare att den skulle vara gängad, det gjorde jag nu, 4st M5 hål gängades upp i "universalplattan". Den platta som har en hålbild efter just min projektor, i framtiden vid ett införskaffande av ny projektor så designar man helt enkelt en ny universalplatta med en hålbild för den nya projektorn, utloppshål för kablage samt gänghål för att kunna skruva fast den i takfästet.Det blir lite som att göra en egen standard. När universalplattan var gängad så var det grövsta jobbet klart, som slutgiltig produkt så vill jag ha den vit för att den lätt ska smälta in i miljön hemma (trots att projektorn är grå/svart) så det krävs lite förarbete för att kunna lackera dem.

Det man först vill göra är att få bort alla svetsloppor och andra ojämnheter, så man drar av det lätt med ett slippapper i lämplig grovlek, 120 valde jag. Dels för att få en jämn yta, dels för att färgen skall få någonting att fästa i ordentligt. När man fräser med en fräs på det sättet jag gjort så får man alltid knivskarpa kanter så det är lämpligt att slipa lite lätt där för att jämna till det, vilket jag gjorde. De sista som gjordes innan lackning var att tvätta av dem med en T-sprit fuktad handduk för att få bort det mesta av dammet men även fett som skr sig med färgen, vilket kan ge fula spår eller ännu värre, göra det svårare för färgen att fästa ordentligt, det vill man ju inte!Nu var det mesta klart, på med grundfärg och en väntetid på ca 10 minuter, detta var ett bra tillfälle att börja städa undan efter sig. När grundfärgen var torr så var det dags för den riktiga färgen, valet föll på halvblank vit, efter ett par rundor med sprutan så fick det stå runt 20 timmar i en varm lokal för att torka ordentligt. Otåligt gick jag med tunga steg hem, en - för mig - lång väntan låg framför mig. Drygt ett dygn senare så var det massor av spännande timmar som låg framför en, massor av mätande, märkande, borrande och inte minst pillande.Som oerfaren inställare av projektor så tog det ett litet tag innan man fick kläm på hur alla vinklar och avstånd fungerade ihop, lite skruvande här och vinklande dit senare så hade jag det slutgiltiga resultatet framför mig. En i mitt tycke en perfekt inpassning av bilden då det klaffar in med en tolerans på 1 pixel runt om, det får anses som klart godkänt. Att ha alla, för stunden, nödvändiga inställningsmöjligheter i en snygg förpackning som fungerar på det sättet jag vill gör min lycka total. Förhoppningsvis kommer jag att kunna använda denna lösning ett bra tag framåt, men det finns även hinder med "min" konstruktion, jag tänkte att man kunde sammanställa lite för och nackdelar med denna DIY-variant. Detta är vad som på rak hand symboliserar projektet.

+ Snygg
+ Många inställningsmöjligheter
+ Framtidssäker
+ Priset, 0kr
+ Stabil konstruktion

- Inte anpassad för projektorer utan lensshift
- Inte lika enkelt som kuledsanordningar
- Anpassad för plana tak


Skriven av:
Daniel

Publicerad: 2005-03-08
Uppdaterad: 2007-04-24