Component - för entusiaster av ljud och bild.

Qube - en fyrkantig liten högtalare med stort ljud

Det svenska högtalarmärket, och tillverkaren, Audio Pro har väl vid det här laget inte lyckats undgå någon som är någorlunda insatt i - eller intresserad av - hifi eller hembio? De har ju som bekant försett oss konsumenter med många prisvärda högtalare under flera års tid; allt ifrån små bokhyllemodeller till fullstora golvare, samt centerhögtalare i varierande modeller och storlekar - likaså bashögtalare, där den välkända Ace Bass-teknologin är helt egenutvecklad. Numera pryds även deras sortiment av så kallade Life Style-högtalare för att exempelvis matcha utseendet hos platta vägg-TV.

Qube - en fyrkantig liten högtalare med stort ljud
Audio Pro grundades i mitten av 1970-talet och har sedan 1978 konstruerat högtalare, och det hela började med subbasen B2.50 - konstruerat av den då unga elektronikingenjören Karl-Erik Stahl - som mottogs med förundran hos hifi-experter världen över. Med över 25-års erfarenhet i branschen, måste Audio Pro anses som en av de största aktörerna på den svenska marknaden.

Och för den som inte visste, har Audio Pro även lanserat en rad elektronikprodukter utöver högtalare genom åren, däribland den fjärrstyrda ljudväxeln MSS (Modular Switching System) som blev en exportsuccé över hela världen, samt TA.150; en receiver som var bland dem första i världen att inkorporera en mikroprocessor - och detta skedde redan i slutet av 1970-talet. Och i mitten av 1990-talet lanserade Audio Pro även en rad olika Dolby Pro-Logic hembio-receivers, förstärkare och THX-certifierade förförstärkare.

Audio Pro jobbar efter mottot att konstruera bra högtalare till låg kostnad - eller som Audio Pro-representanten sade på High End 05-mässan, som hölls tidigare i år: "Det är enkelt att konstruera en jättedyr & jättebra högtalare, men det är betydligt svårare att konstruera en bra & billig högtalare, och det är vad vi gör."

Tilläggas bör att nya Audio Pro Black Pearl v.2, Black Diamond v.2 och Blue Diamond v.2, som demonstrerades i samma mässrum som Qube, låter mycket bra för pengarna i undertecknads öron. Och de som besökte just nämnda mässa, kunde lyssna på dessa under dåvarande mässförhållanden. Men nu handlar inte denna recension om dessa högtalare.

Förpackning, finish och fakta
Audio Pro Image Qube då? De säljs styckvis till riktpriset av 1.500kr/styck och levereras också därmed styckvis. Produktkartongerna är, vad man skulle kunna kalla för, "Standardtyp 1A". Det vill säga att ytteremballaget är tillverkat av vanlig papp med tillhörande inneremballage av frigolit (dock gediget sådant), där högtalaren, som skyddas av en plastpåse, ligger. Innehållet i kartongerna består utav ett registreringskort, fyra stycken skålade gummifötter/golvskydd med dubbelhäftande tejp i själva skålarna för att hålla dessa fästade till högtalarens fötter vid eventuell flytt av högtalaren.

Qube - en fyrkantig liten högtalare med stort ljud

Vidare hittar vi en produktbroschyr kombinerad med instruktionsbok där man förklarar med hjälp av anvisningar hur- och var man lämpligast placerar högtalarna, samt ett par vita bomullshandskar för att varsamt hantera högtalarna så att man slipper repor, fingeravtryck eller dylikt på finishen. Och slutligen då själva högtalaren med dess elementskydd och en basportsplug av skumgummi, för att man själv ska kunna reglera basåtervigningen på ett enkelt sätt. Vi såg bomullshandskarna som ett trevligt plus i kanten.

Qube - en fyrkantig liten högtalare med stort ljud

Qube finns i svart högglans-finish, vit semiglans-finish (den som recenseras här) och i körsbär - där den sistnämnda finishen tillhör Level-serien, vilket är en billigare serie än Image-serien på grund av att finishen är billigare att framställa, samt att elementkorgen för basen är av något enklare modell. Däremot är själva "motorn" densamma för både Image- och Level-modellerna.

Qube - en fyrkantig liten högtalare med stort ljud

Qube är inte bara en ny högtalare i både Image- och Level-serien, utan även en högtalare med en för Audio Pro ny lådkonstruktion, där den före detta Carlsson-högtalarkonstruktören Stephan Wänqvist är inblandad i - och det är inte konstigt heller eftersom han numera är chef för forskning och utveckling hos Audio Pro. Konstruktionen är inte av den idag mest förekommande - och traditionella - sorten heller, med högtalarelementen monterade i baffeln på högtalarens framsida. Denna högtalare är vad man kallar för rundstrålande, då högtalarelementen är monterade överst - eller ovanpå högtalaren - på en sluttande baffel, och därför placeras dessa lämpligast på golvet för att få den ljudbild Audio Pro tänkt sig med dessa högtalare. Ljudspridningen från Qube är även så kallat reflekterat ljud som kort och gott betyder att högtalaren tar till hjälp av väggar och tak för ge upphov till ett ljud som sprids - eller målas upp - i hela rummet.

Recensionsexemplaren här är ett par vita Image Qube och ovansidan av högtalarna pryds av ett formmässigt matchande elementskydd i ljusgrå färg. Och eftersom det är ett par vita högtalare, smälter de med enkelhet in i vardagsrummet (där högtalarna testas) med dess ljusa väggar. Både de svarta (Image) och de körsbärsfärgade (Level) Qube har svarta elementskydd.

Högtalarelementen är egenutvecklade av Audio Pro och diskantelementet, som är en 1-tums soft dome-variant, är uppbyggd med en dubbelkammare för att minska impedansresonanser, samt möjliggöra låg delningsfrekvens utan termiska problem. Membranmaterialet är silke och talspolen rör sig i "ferrofluid" med hjälp av en neodenium-magnet. Bas/mellanregisterelementet, som mäter 5,25 tum, innehåller tekniska lösningar som man finner i high end-högtalare; kantvinklad talspoletråd, kortslutningstalspolar samt extremt fin vågutbredning av membranmaterialet. Dessutom är båda elementen i Qube helt magnetiskt avskärmade, vilket förenklar en eventuell högtalarplacering intill en traditionell bildrörs-TV. Frekvensomfånget är specificerat till 43-28.000Hz med en delningsfrekvens vid 4.200Hz. Rekommenderad förstärkareffekt vid 8 Ohm är 25-125W.

Qube - en fyrkantig liten högtalare med stort ljud

På undersidan hittar vi en basport, guldpläterade skruvterminaler för både skalad högtalarkabel samt högtalarkabel med banankontakter (spadar har inte testats i denna recension och kan därför varken bekräftas eller dementeras). Undersidan har även fyra rejäla koniska fötter/"spikes" som används med fördel tillsammans med dem medföljande gummifötterna/golvskydden.

Högtalarlådan är byggd i ljuddämpande MDF och vikten ligger runt 7kg, vilket är något lättare än vad man kan tro när man ser högtalarens storlek. Det traditionella knack-testet visar också att högtalaren inte är resonansdöd, men det kan också vara en medveten lådkonstruktion. Sannolikt är dock detta något som Audio Pro har valt för att spara pengar i konstruktionen, men ha då i åtanke att dessa högtalare endast kostar 1.500kr/styck. Måtten uppgår till 250x335x250mm (BxHxD) och är bevisligen ingen stor högtalare - men kan de leverera?

Placering och kalibrering
Den initiala målsättningen med Qube hos Audio Pro var att konstruera en lättplacerad surroundhögtalare som kunde placeras undanskymt och ändå återge musiken, det är också där denna recension har sin tyngd. Men när test av prototypen till Qube utfördes, märktes tydligen att den var överkvalificerad för att bara användas till surroundljud. Det visade sig att den med fördel även kunde placeras samt användas som fronthögtalare. Vi på Component insåg snart att Qube genom sin karakteristiska förmåga att "tapetsera rummet med ljud" också med fördel kan användas som diskreta ljud- och musikförmedlare i en stereoanläggning, vilket därför också testas i denna recension - om än kanske inte i lika stor omfattning som anvädningen i surroundläge.

Qube - en fyrkantig liten högtalare med stort ljud

Qube-högtalarna jämförs i denna recension mot ett par direktstrålande NHT 1.5-stativhögtalare placerade på 90cm höga Empire SP-högtalarstativ - med focus på skillnaderna i ljudspridning och inte i ljudkvalité (ljudkvalitén jämförs däremot i stereoläge senare i recensionen).

Qube - en fyrkantig liten högtalare med stort ljud

Innan testet spelades Qube-högtalarna noggrannt in för att undvika att basera omdömmen på helt nya högtalare som oftast har ett hårdare och vassare ljud med mindre dynamik. Högtalarna nivåjusterades därefter enligt anvisningarna på kalibrerings-DVD'n Ultimate DVD: Platinum till 72dBC tillsammans med en digital ljudtrycksmätare från Radio Shack fastskruvad på ett kamerastativ och inställd på "slow response" och "C-weight", som sedan placerades i sittplatsen. Och på grund av vardagsrummets formgivning och design - med dess kala ytor och en stor öppning - blev det nödvändigt att plugga basporten på den vänstra Qube-högtalaren med den medföljande basportspluggen eftersom en stående våg vid 43Hz härjar i rummet, och är speciellt förstärkt i det aktuella hörnet där den vänstra Qube står. Dessa basportspluggar kom alltså till god användning och fungerade ypperligt för att jämna ut den tonala balansen mellan de två Qube-högtalarna.

Test av surroundljud
Den första etappen i denna recension är inte främst en jämförelse av ljudkvalité utan försöker fokusera på skillnaden mellan två högtalares (Qube och NHT 1.5-stativhögtalare) förmåga att måla upp en trovärdig ljudbild i surroundläge.

Den första testscenen att spelas upp är kapitel 2 (Egypt 1914) på Fifth Element - Superbit (R1) där arkeologen tolkar inskriften i väggen. Detta kapitel är ett utomordentligt bra kapitel för att höra hur ekot från rösterna fyller rummet på ett naturtroget sätt - både i filmen och i det vardagsrum, där dessa högtalare testas. Nog för att detta kapitel har förmågan att ljudfylla rummet även med kalibrerade direktstrålande högtalare, men det är ändå stor skillnad mot innan att med dessa Qube bli totalt omvälvd av ljudet i alla leder, istället för som tidigare då man med enkelhet kunde riktningsbestämma ljudets ursprung. Nu känns det som att man verkligen befinner sig på utgrävningen tillsammans med arkeologen och dennes assistent.

Nästa testscen att spelas upp är kapitel 35 (Balin's Tomb) på DVD #2 av Sagan Om Ringen: Härskarringen - Special Extended DVD Edition (R2SWE), där man nu upplever större rymd jämfört med vad man tidigare kunde få med direktstrålande högtalare. Hela ljudbilden är större både på höjden och på bredden, men även på djupet tack vare högtalarnas förmåga att ta till hjälp av väggar och tak för att sprida ljudet på en bredare front i dem bakre kanalerna, och på så sätt även sy ihop ljudpanoreringarna med dem främre högtalarna på ett bra och homogent sätt. Scenen innehåller ljudpanoreringar som sätter surroundljudet i fokus och som låter lyssnaren befinna sig mitt i striden mellan ett gäng orcher, ett grott-troll och ringsällskapet.

I kapitel 21 (Hostility Imminent), kapitel 22 (First Strike) och kapitel 23 (Airfield Attack) på DVD #1 av Pearl Harbor - Director's Cut (R2SWE) hör man numera att ljudet från flygplanen återges på ett mer trovärdigt sätt än tidigare eftersom höjden på flygplanen hamnar mer rätt i förhållande till deras placering i filmen, samt att det stora antalet Japanska stridsflygplan i den massiva armadan, nu verkligen låter stor och mer realistiskt. Samma resultat kan man även åstadkomma med högt placerade direktstrålande högtalare, men man går då miste om ljudspridningen som rundstrålande högtalare - eller till och med dipolhögtalare, till viss del - är kapabla till.

Kapitel 2 i början av 2 Fast 2 Furious (R2SWE) är ett nästan överladdat kapitel - även om filmen inte är det - där bilarna förflyttar sig kvickt mellan samtliga högtalare med snabba panoreringar och snabba klipp. Motorljudet från bilarna är mäktigt samt att man hamnar i centrum av motorljudspanoreringarna, och det är fascinerande hur dessa små högtalare har förmågan att lämna ifrån sig ett så stort ljud - häpnadsväckande roligt!

Istället för att få ljudet "projicerat rakt in i örat" som är fallet med direktstrålande högtalare överväldigas och omvälvs man nu av ljudet istället. I våra öron är det en mycket överraskande uppgradering av upplevelsen för surround i förhållandet pris-prestanda. Skillnaden i ljudspridning är så pass stor mot direktstrålande högtalare att även oinitierade personer i lyssningspanelen spontant utryckte sig i stil med "Oj, så mycket bättre det låter nu" samt "det är ju faktiskt bättre ljud nu!".

Test av multikanalsmusik
Detta test är lite paradoxalt eftersom det gäller musik i den aktuella flerkanalsuppsättningen. Och eftersom det gäller just musik, är det lätt hänt att sinnet för "jämförelse-av-musikåtergivning" vaknar till liv trots att "testlabbet" inte innefattar klangmatchande högtalare runt om, och därför känns inte detta test lika intressant. Men, för att testa hur Audio Pro Image Qube fungerar med multikanalsmusik (om än så i begränsad form, med tanke på högtalarkombinationen), spelas diverse multikanalslåtar och stycken i DTS-format upp från bland annat Ambra, Boyz II Men, Jean Michel Jarre och Ultimate DVD: Platinum.

Här märker man tydligt vikten av att ha klangmatchande högtalare runt om, ifall man planerar att köra musik mixad för samtliga kanaler, det vill säga. Klangmatchningen (även kallat "timbre") påverkar homogeniteten i ljudbilden och är därmed inte lika bra i recensentens "testlabb" som vid uppspelning av ljudeffekter eftersom ett (åtminstone någorlunda) tränat öra med enkelhet kan höra skillnader i både ljudkaraktär och ton i en multikanalsuppsättning baserat på högtalare från olika tillverkare. Vi tror att en av de viktigaste bidragande orsakerna till detta är hur mixningen är utförd. Det är ju t ex så att filmer oftast innehåller kortare ljudeffekter i de bakre kanalerna, där det inte alltid är lika enkelt att urskilja tonala skillnader på samma sätt som vid multikanalsmusik. Vi har märkt att det ibland kan räcka att man har högtalare ur en annan serie från samma tillverkare för att man skall kunna höra skillnader i ljudet. Detta med känslighet för timbre är ju dock mycket individuellt, men vi kan ju endast beskriva den upplevelse av Qube vi fick i vår testanläggning.

Vårat intryck av Qube vid multikanalsmusik utan timbrematchade frontar var att diskanten var något dämpad i jämförelse med direktstrålande högtalare och det har lika mycket med placering att göra som med det faktum att högtalarelementen på Qube är monterade på den ovanpåliggande baffeln, istället för i en direktprojicerande bana/vinkel till örat. Även den reflekterande ytan som högtalarna behöver för att sprida ljudet via, har betydelse ifall den är spegelblank eller dämpande som en tjock Persienmatta. I genlängd får man dock en bra mycket större ljudbild i höjd, bredd och djup; tänk er hur en spelning i en kyrka låter - det stora ljudet får man med Qube.

En tanke för att förbättra den eventuella dämpning av diskanten vore att istället för att placera Qube på golvet bakom en soffa, att placera den i taket. Detta skulle dock behöva stödjas genom någon form av fästanordning, samt förmodligen en något mindre lådvolym. Kanske något för Audio Pro att tänka på för framtida modeller.

Test av stereomusik
Som vi skrev inledningsvis, så ligger den största tyngden i denna recension på högtalarnas förmåga att återge ett trovärdigt surroundljud eftersom högtalarna enligt tillverkaren från början ändå var tilltänkta som surroundhögtalare. Men, för att denna recension skall bli någorlunda komplett och korrekt, samt för att Audio Pro anser att dessa med fördel även kan användas för hederlig 2-kanalsmusik, måste de självklart även testas i ett hederligt 2-kanalsläge…

2-kanalstestet i det här fallet utfördes i direktjämförelse med testets referenshögtalare Amphion Argon2 (som kostar ca:4 ggr mer än Qube paret), och det var självfallet viktigt att få till en så bra jämförelse som möjligt. Så, efter att metodiskt ha letat rätt på den mest optimala placeringen för Qube-högtalarna, användes lyssningsmetoden "spela ett stycke musik med Qube" följt av "spela samma stycke musik med Argon2" för att slutligen återigen "spela samma stycke musik med Qube". Denna metod användes med alla musikstycken som spelades under testets gång.

Om vi börjar överst i frekvensregistret, och då mer närmare bestämt med diskanten, så spelar den uppåtriktade diskantelementet överraskande väl i sin helhet, om än dock något avrundad i toppen. Diskantåtergivningen känns en aningens spretig och vad detta beror på, får en att börja fundera över ifall högtalarna verkligen hunnit bli inspelade - vilket de självklart skall vara innan recensionen påbörjades. Skillnader i transientsvar var även något som märktes efter noga lyssnande, vilket lämnar den mer kritiske lyssnaren lite mer att önska. Men sammantaget och given prisskillnaden mot referensen är det överlag en klart godkänd diskantåtergivning hos Qube - över förväntan, faktiskt.

Vi fortsätter med mellanregistret där dess karaktär som tyvärr upplevs som något tråkig och platt. Vi tycker att mellanregistret spelar ljudnivåmässigt överengagerat i förhållande till diskanten och mellanbasen - om än med bra detaljer - men i sin helhet är det i stereoläget ganska svårt att få ett bra grepp om sammanhållningen mellan diskant och bas. På grund av detta känns mellanregistret även mer påträngande och mer framhävt än vad som egentligen är nödvändigt. Man skulle också kunna säga att mellanregistret i vår testsetup accentueras och spelar mer för sig själv - ungefär såsom loudness påverkar ljudet hos vissa förstärkare. Ett något mer ljudnivåmässigt dämpat mellanregister hade definitivt gett en mer trevlig musikupplevelse, men man får inte glömma att jämförelsen är utförd mot vesäntligt dyrare produkter.

Basen låter inspirerande trevligt i den övre delen av registret, medan lågbasen dessvärre saknar botten. Det övre basregistret spelar däremot detaljerat och korrekt, samt låter behagligt utan att sticka ut för mycket eller för lite. Lågbasen spelar snabbt och mjukt men man blir snart varse om dess oförmåga att gå ner på djupet vid byte till Argon2, då många av de musikstycken och låtar som högtalarna testas med, mer eller mindre kräver god basåtergivning med harmonisk grund och kropp. Basen låter dock bättre och mer harmonisk än mellanregistret och skulle definitivt låta ännu bättre med både ljudnivåmässigt lägre mellanregister och förmågan att gräva djupare i basregistret.

Qube - en fyrkantig liten högtalare med stort ljud

Slutsats
För surroundläge vid film är Audio Pro Image Qube mer eller mindre allt man kan önska genom dess förmåga att måla upp en stor och involverande ljudbild. Med andra ord, en extremt prisvärd högtalare för ändamålet.

För multikanalsmusik så är det en klar fråga om smak; vad man tycker eller inte tycker om, det vill säga. Föredrar man en diffus och omvälvande ljudbild, så fungerar dessa mycket bra på grund av den rundstrålande egenskapen hos högtalaren - se bara till att resten av högtalarna är klangmatchande om ni är känsliga för detta. Men är man däremot ute efter en direktstrålande surroundljudbild, så är det fel högtalare att lyssna på, av förklarliga skäl.

För stereoläge är dessa ypperliga ifall man vill ha diskreta högtalare som lätt kan gömmas eller placeras i mer trånga utrymmen, men som ändå presterar tillräckligt väl för att förundra till och med de mer inbitna entusiasterna. Men hifi-nirvana blir det inte med dessa högtalare, däremot får man en överraskande prestanda för pengarna.

Den största bristen med högtalarna uppstår vid 2-kanals musik. Här märks att de tyvärr kan låta lite hårt beroende på att mellanregistret står ut mer än önskvärt. Det bidrar därmed till fenomenet med att "låta låda". Detta kan möjligtvis kritiseras lite väl hårt, likväl som det kan anses som en bagatell av någon annan, men för 1.500kr/st är dessa högtalare extremt prisvärda.

Det är inte så att Qube ger en utopisk upplevelse i ljud, men med tanke på riktpriset så kan man inte undgå förundras över prestandan, som överskrider förväntningarna många gånger - och då speciellt i surroundläge. Det blir väldigt svårt för andra högtalartillverkare att prestera bättre - likvärdigt kanske, men bättre…? Nej, det tror vi inte - inte förrän sådana högtalare har testats/provlyssnats av oss på Component!

Direktlänken till Audio Pro är http://www.audiopro.se

För vidare diskussioner om denna recension och produkt finner du i en tråd på forumet här:
http://www.component.se/forum/index.php?showtopic=572

Kringutrustning
Projektor: Sanyo PLV-Z2
Filmduk: XUS med Projecta High Contrast S-dukmaterial / 86 tum / 1.0 gain
CD/DVD-spelare: Philips DVD963SA
Processor: Primare SP31
Slutsteg: Primare A30.2 (2 x 120W), Primare A30.3 mkII (3 x 120W)
Signalkablar: Eichmann Technologies eXpress SIX
Högtalarkablar: Monster Cable Standard THX-Certified Speaker Cable (surroundhögtalare), Monster Cable Ultra Series THX 1000 Speaker Cable (fronthögtalare)
Videokablar: MarcusCables RGB (komposit- & komponentvideo)
Nätkablar: Standard
Stereo-CD: Chris Jones - Roadhouses & Automobiles
Infected Mushroom - B.P.Empire
Infected Mushroom - Converting Vegeterians
Sara K - Waterfalls
Shpongle - Tales Of The Inexpressible
Multikanals-CD: Ambra - Child Of The Universe
Boyz II Men - II
Jean Michel Jarre - Aero
Ultimate DVD: Platinum
DVD-filmer: Fifth Element - Superbit (R1)
Sagan Om Ringen: Härskarringen - Special Extended DVD Edition (R2SWE)
Pearl Harbor - Director's Cut (R2SWE)
2 Fast 2 Furious (R2SWE)


Publicerad: 2005-05-19
Uppdaterad: 2007-05-06