Component - för entusiaster av ljud och bild.

Nuforce Reference 8 - monoblock som överraskar!

Vi på Component får ofta höra om produkter som är extraordinära, helt fantastiska och som utmärker sig på alla möjliga olika vis, vanligtvis genom teknisk prestanda, designmässigt eller viktmässigt. Tyvärr har vi funnit att det oftast inte är några stora saker som skiljer dem från den förra modellen, eller hur produkter inom denna kategori beter sig generellt. Men ibland så kommer där en produkt som lyfter hela segmentet, eller rör om rejält i grytan.

Denna recension handlar om en sådan produkt, nämligen ett nytt revolutionerande slutsteg baserad på ny teknologi av företaget NPhysics Inc. som är baserade i Kalifornien.
NuForce Reference 8 Grundaren och även CTO (Chief Technical Officer) av NPhysics Inc, Tranh Nguyen, har en lång historia av tillverkning och utveckling av elsystem med hög precision bakom sig. Han var t ex chefsingenjör för den relativt välkända kryssningsmissilen "Tomahawk".

Eftersom han inte bara är utvecklare av elsystem utan också är musikälskare så började han fundera hur han skulle kunna applicera sina kunskaper på slutsteg, speciellt då klass D. Resultatet blev ett patent (2002) på en helt ny krets som kom att kallas klass N, och kan anses som början på historien om NuForce Reference 8.

Det som fick oss att uppmärksamma detta företag var framför allt vad de hävdade att deras slutsteg klarade av, men mer om det senare. Först tar vi oss en titt på tekniken.

Vad är det som är revolutionerande med tekniken?
NPhysics har i och med Reference 8 åstadkommit ett digitalt slutsteg som är baserat på analog switchning. Principen går ut på att de använder en effektförstärkt oscillatorkrets som kan moduleras av en audiosignal så att den producerar en förstärkt audiosignal som återvinns genom att man applicerar ett så kallat rekonstruktionsfilter. Det är genom användandet av en högpresterande analog moduleringsteknik och vad som kallas ett "close-loop control" system som NPhysics alltså övervinner de vanligt förekommande begränsningarna i bandbredden över audiofrekvensområdet hos andra digitala slutsteg som använder sig av moduler med PWM (pulsbreddsmodulator) med fasta frekvenser.

NPhysics använder i NuForce Reference 8, till skillnad mot klass-D förstärkare, inte heller en artificiellt skapad sågtandad vågform för sin modulation, utan istället en egen vågform som förekommer helt naturligt vid högtalarterminalerna. Detta innebär inte bara att man helt eliminerar distorsion, utan också att den helt naturliga modulationssignalen som NuForce använder sig av inte tillför något brus i systemet. Man undviker även helt den i digitala förstärkarsammanhang mycket vanliga 180-gradiga fasförskjutningen som i de flesta fall skapas av utgångsfiltret. Man har t.o.m. lyckats så bra med sitt close-loop system att man bibehåller bandbredden och minimerar distorsionen ända upp till frekvenser vid 150 kHz, och faktiskt lyckas bevara sin höga gain långt över vad som kan anses vara audiofrekvenser - upp till hela 10 MHz!

För de som inte vet hur en switchad nätdel fungerar så kan vi i korthet berätta att man börjar med att likrikta den inkommande växelspänningen. Denna likspänning "hackas" sedan med hjälp av en transistor som tjänstgör som switch. Över transformatorns primärlindning får man då spänningspulser som överförs till sekundärsidan. Sekundärspänningen likriktas sedan. Många gånger har man en belastning på sekundärsidan som inte är konstant. Man kan då få en utspänning som varierar mycket kraftigt. Detta medför att man bör ha någon form av styrning till switchen. Den vanligaste formen av styrning är att man har en spänningsstyrd pulsbreddsmodulator, där man låter någon av spänningarna på sekundärsidan styra pulsbredden, men här använder sig alltså NPhysics av en egen patenterad teknik. Den största anledningen till att man använder en switchad nätdel är att den är mer effektiv, samt att man kan minska transformatorstorleken oerhört mycket jämfört med en oswitchad nätdel.

Det som NPhysics hävdar att de har uppnått i med sin nya revolutionerande teknik är det som gjorde att vi först började intressera oss för Reference 8 som slutsteg. Reference 8 sägs nämligen ha en Peak Power (under 20 msek) på: mellan 288W i 8 Ohm och dubblar rakt ner till 1152W vid 2 Ohm. De garanterar även en konstant effekt på 100W oavsett impedans, och en frekvensgång på mellan 10 Hz till 50 kHz +/- 1dB.

Men som alla inser är det ointressant med massor av effekt om den inte kan levereras utan distorsion. Även här är NuForce helt banbrytande. Som alla läsare förmodligen vet så tävlar tillverkare i att leverera faktablad med fantastiska siffror när det gäller distorsion, frågan är snarare hur många nollor som står framför siffran som motsvarar distorsionsnivån. Vad inte alla vet är att denna siffra oftast endast gäller för 1 watt vid 1kHz, och tillverkarna är mycket förtegna om att distorsionsnivån för deras förstärkare kan ha 10-100 gånger sämre prestanda vid högre effekter, samt att distorsionen i princip alltid ökar med ökande frekvens.

För att motverka detta har NPhysics installerat en teknik i NuForce som aktivt motverkar distorsionen i varje bearbetnings cykel. Som ett resultat har NuForce samma låga karakteristiska distorsion, oavsett frekvens eller effektuttag. Denna teknik ger också en dämpfaktor (damping factor) som är högre än 4000 vid vilken audiofrekvens som helst och en, output impedans på nära noll för hela frekvensbandet. Detta betyder att NuForce klarar av att driva i princip vilken högtalare som helst med en hypersnabb respons. Output impedansen har även blivit uppmätt till under 10 milliohm för hela den uppgivna bandbredden. Detta är oerhört lågt och vi på Component har inte hört talas om något slutsteg som är ens nära dessa siffror.

Lägg sedan till att slutstegen accepterar vilken växelspänning som helst mellan 84V till 264V, samt endast väger 1.36 kilo styck och är lika stora som ett par pocketböcker… och till ett pris av runt 7500:- styck, undra på att vi var nyfikna!

Förpackning, finish och fakta
När man först ser kartongerna undrar man vad det kan vara - det sista som man skulle gissa på är audiofila monoblock i den övre klassen. Lådorna är både små, helt anonyma och mycket lätta. Slutstegen ligger väl förpackade i skumplast samt "plastchips". Det medföljer en mycket enkel bruksanvisning till varje slutsteg, som är mer av ett faktablad än en användarbeskrivning. Å andra sidan är det väl inte så förtvivlat mycket att beskriva, det är bara att koppla in en RCA kontakt, en elkabel och ansluta en högtalare. Sedan är det bara att slå på förstärkaren för att köra.

NuForce Reference 8

NuForce Reference 8 är utförda i mattsvart eloxering och ligger i en slät anodiserad låda av aluminium som endast är ventilerad på översidan i framkant. Lådan står på små gummifötter, ca: 3millimeter i höjd. I våra ögon så har man tyvärr använt blanka skruvar för att sätta ihop lådan. Det hade känts mer stilmässigt rätt att använda svarteloxerade för att uppnå ett mer enhetligt utseende med chassiet. Det som däremot är verkligen glädjande är att man har valt att satsa på "rätt" saker, dvs. kontakter och innehåll - istället för på ett dyrt skal.

Reference 8 är utrustade med Cardas exklusiva patenterade RCA/Rhodium över koppar terminaler. En nackdel med dessa är att de inte fungerar med banankontakter (endast med gafflar eller lös kabel). Fördelen är istället att man får ett mycket bra grepp när man skall dra åt samt att kontaktytan blir riktigt bra, med minimal risk för att släppa över tiden. Den modell som vi har testat var utrustad med RCA ingång, det finns även en modell som är fullt balanserad och utrustad med XLR, den heter Reference 8b och kostar runt tusenlappen extra.
NuForce Reference 8
Annars är båda modellerna av Reference 8 utrustade med en kontaktbrunn för en vanlig jordad närkontakt (typ Shuko), och använder sig internt av teflonisolerad och silverpläterad syrefri kopparkabel.

Vi har vid våra tester som matning använt oss uteslutande av "Master Snake One" elkablar från Ljudmakarn i Stockholm. Vid användande av elkablar med "större" hona så kan eventuellt kontakten täcka av/på switchen, det kan vara värt att tänka på. Annars så är det inga problem att ha slutstegen på hela tiden då de inte drar mer än runt 7 watt styck i standby.

Hur ser det ut inuti då?
Om man sedan öppnar slutsteget och kikar inuti ser man att det är oerhört välbyggt. Man har t ex för att minska förluster och för att minimera riskerna med att färga ljudet internt använt silverkabel till Cardas kontakten.

Även det switchade nätaggregatet är en skönhet, men framförallt ser man hur oerhört välbyggt slutsteget är. Endast förstklassiga komponenter har använts rakt igenom, där antalet mer än väl överstiger vad man är van att se i en vanlig förstärkare.

NuForce Reference 8
NPhysics har i sin design helt anammat ytmonterade komponenter, något som är ivrigt pådrivet av t ex PC och telekommunikations industrin, helt enkelt eftersom det är ett mer tillförlitligt och beständigt sätt att tillverka bra och kvalitativa kretskort. Samtidigt undviker man att påverkas genom olika typer av överhörning (kapacitanser och antenn effekter) som vanligtvis kan påvisas i integrerade kretsar.

Resultatet är enligt NPhysics själva att NuForce's analogt switchade slutsteg med hästlängder har den högsta bandbredden och lägsta distorsionen av någon konventionellt slutsteg. Det för oss inte helt otänkt in på hur de egentligen mäter.

Vad slutstegen presterar i form av mätningar
För de, liksom vi, som uppskattar att se med egna ögon vad slutstegen presterar i form av mätningar så har vi fått mätkurvor direkt från NPhysics Inc.

NuForce Reference 8 Kurvan ovan visar Total Harmonic Distorsion + Noise (THD + N) i 8 Ohm för 1w (grön linje), 10w (röd linje) och 40w (blå linje) för alla frekvenser mellan 20 Hz och 20 kHz. Oavsett effekt och frekvens så hamnar distorsionen inte ovanför 0.4% vilket måste ses som mycket bra. Man kan också se att den högsta genomsnittliga distorsionen ges vid lägsta effekten,

NuForce Reference 8 Kurvan ovan visar THD + N i 8 Ohm för 1 kHz (röd linje) och 10 kHz (cyan linje) med uteffekt mellan 0.5 w upp till 100w. Här ser man att prestandan för distorsionen är oerhört jämn, där 10 kHz toppar 0.2% THD + N vid 100w vilket är mycket bra. Den "vanliga" referensen 1kHz vid 1w ger ungefär 0.05% THD + N.

För att visa att Referrence8 presterar bra även vid andra laster kompletterar vi mätningarna med THD + N i 3 Ohm för 100 Hz (blå linje), 1 kHz (grön linje) och 10 kHz (röd linje) med uteffekt mellan 0.5 w upp till 100w. Även här ser man att kurvorna är mycket bra, med 10 kHz väl under 0.3% över hela effektregistret och den "vanliga" referensen 1kHz vid 1w ger ungefär 0.07% THD + N. Väl värt att notera är att 100 Hz håller sig under 0.07% THD + N och sjunkande mot 0.02% vid alla effekter vilket ger en mycket fast och distinkt bas utan övertoner.

Provspelning och inställning
Som vanligt är det ju svårt att hålla sig från att direkt koppla in och använda sin produkt när man precis har fått den, och mycket glädjande så låter Reference 8 bra direkt ur kartong. Men vi har också märkt att Reference 8 fortsätter att växa ytterligare något i pondus med inspelning.

Ett intressant fenomen som slog oss nästan genast var hur mycket luftigare ljudet blev med Reference 8 inkopplat. Med de flesta andra produkter vi har testat så finns det alltid en viss del av "tweakning" för att anpassa det mot resten av anläggningen. I fallet med Reference 8 så fungerade det rakt av, utan problem. Det var som att ta bort ett högfrekvensfilter mellan försteg och högtalare. Ljudet som strömmar emot oss är oansträngt, luftigt och mycket detaljrikt. Det var förbluffande hur lättlyssnat systemet blev, oavsett ljudnivå. Detaljer och dynamik fanns där vid alla nivåer, och någon lyssningströtthet inföll aldrig. Det som också slog oss var att vi ofta fann att vi lyssnade betydligt över vår normala lyssningsvolym (upp till 10dB), detta tyder normalt på en mycket låg distorsion.

En annan, kanske mindre trevlig notering, var att arbetstemperaturen för NuForce Reference 8 är betydligt högre än vad vi har vant oss vid för andra digitala slutsteg. En anledning till detta är förmodligen den ringa storlek som Reference 8 har, men även att själva chassiet är en integral del i kylningen. Vi rekommenderar hur som helst tillvidare inte att "stänga in" dessa steg i för stor omfattning.

Hur presterar de egentligen med musik och film?
Nu när de första intrycken, samt teknik och mätningar är avklarade så återstår det viktigaste testet. Hur presterar de egentligen med musik och film?

Nåväl - först ut för test var allt som oftast Donald Fagens "Kamakiriad", en ypperligt producerad CD som vi ofta använder som demoplatta eftersom den har en rätt komplex mix med riktig djup bas, instrument i alla register och mycket synkoper. Vad som slog oss är att ljudet hade ett märkbart bättre frekvensomfång, upplösning och ljudbild än de tidigare slutsteg som vi har använt i vårat system.

Ljudet är varken kallt eller analytiskt, utan snarare integrerat och med en makalös hantering av transienter. Detta märktes speciellt med cymbaler, där klangen med Reference 8 blev mer naturlig med större lyster. Även baslinjerna blev tydligare med större definition och en lysande botten. Varje instrument kändes mer levande och helheten i musiken blev mer sammanhållen än tidigare, där instrumenten integrerades mot varandra i betydligt högre grad.

Detta märktes även mycket tydligt i India Arie's skiva "Voyage To India". För er som inte har lyssnat på henne så kan jag varmt rekommendera den skivan. I korthet kan man säga att India Arie har sina fötter i "Motown Soul", med en mycket fokuserad och varm röst.

NuForce Reference 8

Denna skiva är ett utmärkt exempel på mycket välmixade låtar med många mikrodetaljer, och som dessutom som har mycket djup bas. Här blev både transienterna i instrumentens attack mer tydlig och även djupet i basen var markant bättre än tidigare. Speciellt den stålsträngade gitarren låter mer naturlig med Nuforce än med de andra testade slutstegen, men inte så att den känns överdriven. Nuforce gjorde verkligen så att de aktivt tri-ampade högtalarna kom till sin rätt mer än någonsin och gjorde så att ljudbilden klev utanför högtalarnas fysiska storlek. Dynamiken kändes påfallande med mycket tydligt placerade instrument, i både djup och bredd. Vi kunde t ex svära på att fingerknäppningarna i låt nr 5 "The Truth" låg ca: 1 meter framför högtalarna!

Vi har testat med många olika skivor, där naturligtvis Stockfish (Sara K, Chris Jones med flera) fanns representerat. Stålsträngade akustiska gitarrer, stråkar och percussion lyfts fram med dynamik och precision som vi aldrig förut varit nära. Samma sak återkom och utmärkte sig hela tiden, nämligen transienter, en makalös soundstage, musikalisk timing, stor dynamik, fantastiska detaljer men mest av allt en mycket stor musikalitet, som också är vad som kan sägas kännetecknar detta slutsteg. För varje cd som vi spelade hörde vi fler och fler detaljer, musik har helt enkelt aldrig låtit bättre i vårt referens system.

Eftersom NPhysics hävdar att NuForce Reference 8 klarar frekvenser upp emot 150kHz så var vi naturligtvis mycket intresserade av hur slutsteget skulle prestera med de nya musikformaten, i synnerhet då DVD-A.

När jag satte igång med den första DVD-A skivan så blev vi förvånade över hur stor skillnad det kan vara, och hur tydlig roll-off man kan höra på andra slutsteg när man får en ny referens. Vi körde här Donald Fagens "Kamakiriad", och anläggningen lyfte verkligen ytterligare ett snäpp.

Vi spelade även lite klassisk musik, inspelad med riktigt hög kvalitet t ex EMI Händel "Water Music", Naxos Vivaldi "Four Seasons" samt Bach - Brandenburg Concerto No.s 3 & 5 med The "George Enescu" Philharmonic Orchestra (dirigent Cristian Mandeal). Även här var resultatet fantastiskt. Ljudet är verkligen detaljerat och luftigt med en mycket hög precision, och stråkarna har aldrig låtit mer närvarande med en imponerande dynamik i alla passager.

Eftersom ljudet vid musik var så bra var det med stora förväntningar som vi satte oss för att se vad systemet kunde åstadkomma vid film. Vi körde igång med den klassiska öppningsstriden i Gladiator. Här var det precis lika tydligt hur viktigt det är med dynamik, precision och snabbhet. Många är ju måna om att basen skall kännas vid explosioner och att dialogen är tydlig under film, vilket kan kännas självklart. Vi på Component tycker också att det är minst lika viktigt att det finns rymd och luft i ljudbilden för att förmedla i känslan i filmen.

Vi kände här ännu en gång hur högtalarna försvann och ljudbilden fyllde rummet på ett helt briljant vis. Ljudet var helt omslutande med mycket dynamik, precis som vid musiklyssning. Vi testade också med flera andra filmer (se listan) och det var verkligt slående hur ljudet levereras med auktoritet och precision samtidigt som dialog levereras med stor tydlighet och explosioner är tillräckligt kraftfulla för att skaka om.

Kritisk lyssning i tvåkanals läge
Alla ovanstående tester utfördes vid aktiv tri-ampning, och det var därför intressant att se hur slutstegen skulle bete sig vid vanlig tvåkanalslyssning. Eftersom slutstegen inte arbetar över hela frekvensområdet vid aktiv tri-ampning så tappar de inte orken på samma sätt som när de tvingas att jobba med hela registret mot en högtalare.

Vi utförde detta test i Ljudmakarns demorum i Stockholm. Där vi hade tillgång till ett flertal olika högtalare och slutsteg, bl a "Bc Acoustique ACT A3" samt Hegel. Karaktären hos NuForce fanns kvar, men det blev tydligt att de 100w som steget levererar inte är magiska, utan motsvaras av steg med liknande effekt. Däremot skiljer sig ljudet samt ljudbilden mellan NuForce och dess utmanare på ett markant vis. Vid lyssningen så var där delade åsikter, där några menade på att ljudbilden kändes centrerad, men vi står fast vid vårat omdöme. Det ljud som levererades med NuForce inkopplat var markant mer luftigt, betydligt mer musikaliskt, samt med detaljer som inte fanns hos de andra slutsteg vi testade emot.

Det som känns mycket intressant var att vi när vi till den Svenske representanten framförde att vi ibland kunde känna ett behov av mer effekt så meddelade han att en 350w modell, med exakt samma "moderkort" men med större nätdel är på gång inom kort. Han meddelade även att ett inbytes system var under framtagning. Detta gör att NuForce kan vara världens, oss veterligen, första fullt uppgraderingsbara slutsteg. Det är unikt.

Slutsats
Det viktigaste i våra ögon i en recension är alltid parametern prisvärdhet, och det är vad vi tar fasta på. Det man i fallet med NuForce Reference 8 från NPhysics då skall tänka på är att vi talar om att jämföra dem mot ett slutsteg som kostar runt 7500:- per kanal, dvs. 15 000:-. Utifrån dessa förutsättningar skulle vi vilja gå så långt att säga att förmodligen finns mycket få utmanare. Faktum är att vi har hört mycket få slutsteg med samma effekt som kan matcha den ljudbild och den karaktär på ljudet som NPhysics har lyckats leverera med NuForce Reference 8.

En av våra testkollegor i branschen uttryckte sin förtjusning med Reference 8 genom att ställa en gåta: "What's the difference between Reference 8 and Halcro dm68? The answer is - About 30000 USD!". Vi vet inte om vi är beredda att gå så långt, även om den distorsionsfria karakteristiken ger många likheter.

Vad vi på Component är säkra på är att vi lyfter på hatten till en nydanande teknik som pressar konkurrenterna, höjer referensnivån för prestanda men framförallt ger en audiofil upplevelse till knäckebrödspengar. NuForce Reference 8 rekommenderas varmt, lyssna på dem och bli förvånad. Med en kommande uppgraderingsmöjlighet så var där ingen annan utväg än att de testade stegen inköptes, och numera är vår nya referens inom slutsteg.

All heder till NPhysics Inc. för en utmärkt produkt genom NuForce Reference 8. Vi väntar med spänning på vad som komma skall.
Direktlänk till Nuforce är http://www.nuforce.com

Direktlänk till Nuforces svenska återförsäljare http://www.audioprophile.com

För vidare diskussioner om denna recension och produkt finner du i en tråd på forumet här: NuForce Reference 8

Kringutrustning
CD/DVD-spelare: Meridian 598 DP
Processor: Meridian G68 ADV
Försteg: Hegel H1
Slutsteg: Perreaux 6160 P (6 x 160w), Perreaux 200P (2 x 200w), Myryad MP120 (2x60w), Primare 30.3 (3x140w), Hegel H2A (2x160w), Audio Research 150.6 (6x150w), Hegel H1 integrerad förstärkare (2x120W), Arcam A32 integrerad förstärkare (2x100W), IcePower ASP500 (500w), PS Audio HCA-2 (2x150W)
Högtalare front: Audiovector Mi3 Avantgarde, Bc Acoustique ACT A3, Bc Acoustique ACT B1
Högtalare center: Audiovector AV3Ci Avantgarde
Högtalare surround: Mirage OM-R2
Signalkablar: Black Silver mkII, Eichman Express 6, Monster 1000i
Högtalarkablar: QED Silver Anniversary
Nätkablar: Eichman "Power AC Cable", Jorma "JPC 2.5", Ljudmakarn "Master Snake One"
Övriga nätprodukter: Nordost THOR
Stereo-CD: Donald Fagen "Kamakiriad", Mark Knoppfler "Sailing to Philadelphia", Beck "Mutations", Steely Dan "Two Against Nature", Lenny Kravitz "5", Tower of Power "Back to oakland", White Zombie "Super Sexy Swinging Sounds", India Arie "Voyage To India".
Musik DVD-A: Donald Fagens "Kamakiriad", Linkin Park "Reanimation", Steely Dan "Two Against Nature", EMI Händel "Water Music", Naxos Vivaldi "Four Seasons", Bach - Brandenburg Concerto No.s 3 & 5 AIX Records, Eric Clapton & BB King "Riding with the King"
DVD-filmer: Sagan om Ringen "Special Edition", Gladiator "Superbit", The fast and the Furios "Superbit", Snatch "Superbit", The Patriot "Superbit", Ice Age, Fifth Element "Superbit", Minority Report, Behind Enemy Lines, The Calibrator, AIVA PRO: Guide to Home Theater, DVE PAL/NTSC, Sharktales, Finding Nemo, Component Test-CDSkriven av:
Pär Hörnell

Publicerad: 2005-07-31
Uppdaterad: 2007-05-06