Component - för entusiaster av ljud och bild.

Logitech Harmony 785 - en fjärr för många ändamål

logitech_h785.jpg
Första intrycket
Mycket lättöverskådlig, lagom med knappar och den ligger bra i handen. Undersidan är behandlad på något sätt att den känns len i handen. Dem kromfärgade knapparna har bra och distinkta lägen, men har lite högt klickljud. Gummiknapparna är lite svampiga. Dessutom krävs det nästan två händer för att nå knapparna nedanför dem färgade om man inte vrider tummen ur led.

Support och manualen

020-nummer som går till Amsterdam. Men det är någon som pratar svenska som svarar vilket alltid gör saken lättare. Extremt bra support. Snabbt svar och kunnig person som gör behövliga ändringar under tiden man sitter i telefon. Sedan är det bara att ansluta och uppdatera fjärren när man lagt på. Mer om uppdateringar senare. Manualen är torftig. Den beskriver bara vad man kan göra inte så mycket hur man gör det. Då är det bättre hjälp via applikationen eller webguit hur och varför man ska ändra på olika parametrar.

Första setup
Det första man ska göra är att installera konfiguration programmet på datorn. En PC eller en Mac är ett måste, liksom en Internet access. Ju snabbare dess bättre. För det är ganska mycket data som kommer varje gång man uppdaterar. Konfigurationen görs ”offline” och laddas sedan ner till fjärren nä man är klar. Man kan göra konfigändringar via ett web gui eller applikationen. Konfigurationen sparas alltid på ditt konto hos Harmony. Själv tycker jag att nya versionen av applikationen är bäst. Enligt supporten så är det säkrare att uppdatera fjärren med applikationen p.g.a. virusskydd och brandväggar på PCn kan ställa till en del besvär.

När man kommer till konfigurationen får man ange vad man har för utrustning med exakta modellbeteckningar, och sedan hur man använder dessa när man tittar på film, ser på TV etc. Så byggs det upp olika aktiviteter. Så när man trycker på knappen för ”Se på DVD” så startar AVRen, DVDn och plasman alla med rätt ingång. Om jag sedan vill se på TV via satellitboxen och ha ljudet via AVRen, så byter den till rätt ingångar och stänger av DVDn och drar igång satellitboxen. Det är nästan magiskt.

Justera setup
Allt fungerar inte från första stund. Någon ingång hänger inte med eller någon burk lyssnar inte på alla kommandon som skickas. Då finns den en väldigt bra felsökningsschema som man ska följa. Det rättade till dom flesta felaktigheter. Annars kan man manuellt laborera med tidsfördröjningar och repetitioner. Och som sagt supporten är ypperlig, både via mail och telefon. När man blivit lite varm i kläderna kan man modda fjärren i stort sätt hur man vill. Det finns oändligt många inställningar. Och som tur är, man kan sätta tillbaka den till fabriksinställningarna. Om det skulle saknas något knappkomando så är det bara att lära den det från original fjärren.

Handhavande
När man fått den att fungera med dem olika aktiviteterna så är den väldigt enkel att hantera. Om det mot förmodan skulle gå fel i någon aktivitet, trycker man på ”help” knappen. I 50% av fallen så löser det sig med det. Annars kommer det upp en enkel felsökning i displayen på fjärren som man ska svara ”ja” eller ”nej” på (är TV på?, är det rätt ingång?, är AVR på?, är det rätt ingång? Etc..), där löses resten.

Helhetsintryck
Den styr det mesta som styrs av ir-fjärrar idag. Undantag är bl.a. Bang&Olufsen. Det här är den absolut bästa universal produkt jag har testat.

Erfarenhet
Ovanstående skrev jag efter c:a en veckas användande. Nu såhär 2mån senare har jag fått den att fungera till 99.99%. Jag hade egentligen bara ett problem som var svårt att fixa. Min digitalbox Force 1199s ville inte hänga med riktigt. Men ett samtal och ett par mail till supporten gjorde susen. Och det riktigt coola är att dom skickar ett mail när dom gjort något och då tankar man ned förändringen i fjärren och vips så funkar det. I detta fallet var det något mer än bara konfiguration, även en bit kod skulle bytas för den boxen. Men nu är det som sagt nästan helt perfekt. Det som missas ibland är när jag ska se på tv utan andra burkar. Då kan den ställa sig på analog mottagning. Vilket jag inte har ställt in eftersom min tv har digitalmottagare inbyggt. Men det tror jag mer beror på att analog/digital mottagning ”togglas” och fjärren kan ju inte veta vad tvn står i för läge. Den skickar den knapptryckningen jämnt. Men alla dessa små egenheter som fel ingång, fel mottagare fixas genom ett tryck på ”help” knappen.

Harmonys fjärrar finns i olika utföranden och design det är bara att välja efter egen smak och behov. Om du har en hög med fjärrar hemma på bordet, köp den. Det enda du kommer att ångra är varför gjorde du inte det tidigare.


Skriven av:
Rolf Wiklund

Publicerad: 2007-01-15
Uppdaterad: 2007-04-23