Component - för entusiaster av ljud och bild.

Component Evenemang - size really do matter!

En dag i slutet av Februari kontaktade Tim Jansson på Wiktors Hemma oss på Component och frågade om vi var intresserade av att köra ett evenemang med "Constant Height".

Efter en hel del planerande, och mer arbete från arrangörerna än jag tror någon föreställer sig att det är med en Component-kväll, var det äntligen dags. Ett Trettiotal personer hade samlats för att avnjuta kvällens alla aktiviteter, vilka var:

Constant Height Hometheater – En mäktig uppsättning som innehöll godbitar från t ex Stewart, ISCO, Nuforce, Projection Design AM3.

Component evenemang - size really do matter!

Component evenemang - size really do matter!

Component evenemang - size really do matter!

Live Kalibrering – Mattias från Hemmabiocenter kalibrerade en BenQ 9000 och förklarade vad han gjorde. Sedan togs en ny BenQ 9000 ur kartong och visades sida vid sida.

En vandring mellan musik och teknik – Patrik (Gizmologic) pratade om musik och teknik, och spelade många godbitar ur sitt musikaliska arkiv.

Component evenemang - size really do matter!

Component evenemang - size really do matter!

Chill out – Tobias (tober) visade förtjänstfullt "the noble art" av hur man slappar som bäst. Till sin hjälp hade han PS3 och en hel del spel och filmklipp.

Som alltid var stämningen på top, och kvällen visade sig vara Pure Magic!

Component evenemang - size really do matter!

Component evenemang - size really do matter!

Component evenemang - size really do matter!

Component evenemang - size really do matter!

Component evenemang - size really do matter!

Component evenemang - size really do matter!

I stora Biorummet imponerade som väntat Stewartduken med både kvalitet och finess och bilden som AM3 projicerade genom Iscolinsen var nära nog helt transparent. Att påstå att denna setup är prisvärd är faktiskt att underdriva. Sällan har något lyckats att fånga så många så totalt och samtidigt väcka habegäret så fullkomligt som denna setup. Lärdomen av vad kurvad duk och formatet i sig ger var att det levererar en enorm boost i upplevelsen av film.

Presentationen var genomtänkt och gav en tydligt bild av vad det handlar om. Först kördes lite 16:9 på en avmaskad del av duken och sedan 2.35:1 på samma 16:9 yta för att på så sätt visa och se hur formaten i sig är uppbyggda och tänkta att avnjutas. En bit in i varje klipp ändrades sedan bilden och resultatet av en switchning till 2.35:1 (full screen) var helt enkelt makalöst!

Framåt småtimmarna så gavs även möjlighet att titta på lite referensmaterial och se skillnaderna mellan riktigt 16:9-material och 2,35:1 material och vad setupen gorde för den upplevelsen. Tidigare hade vi mest tittat på Cinescope på 16:9 duk (konstant bredd) och cinescope på 2.35:1 duk (konstant höjd) där konstant höjd vann på knockout. Riddick i 2.35:1 full screen är en helt annan upplevelse än vad man är van vid. Alla som var där kände hur mycket enklare detta formatet är att ta in för ögonen. Tvärtemot vad man kan tro så behöver man INTE flacka med blicken utan istället ser detaljer som man aldrig tidigare sett utan att ens anstränga sig. Det råder ingen tvekan om att detta är ett behagligare format för våra ögon!

En rolig parantes var Tobers fyllekörning av Motorstorm, vilken galen upplevelse. Det är tydligt att det är i en sån här setup racningspel verklingen kommer till sin rätt, och vi tackar speciellt för att han inte körde "Rock Hopper"-banan... det hade förmodligen gett sjösjuka så det stod härliga till!

Som tidigare nämnt så spelade Patrik musik på Final högtalare (600i) och pratade bl a om placering, tekniken bakom och visade på många godbitar - både musikaliskka och tekniska. Att fler valde en "chill-out" med Gizmo som utan problem lyckades överträffa Tobias och PS3 när det gäller underhållning - det säger en del det! Musikstyckena återgavs med luftighet och rymd och Finalerna lät som vanligt mycket transparenta och spelade med en klar och neutral återgivning – även om rummet lämnade en del att önska.

Mattias live-kalibrering var en riktig succé. För de som inte var med så talade resultatet för sig själv - medan Perra fyllde i lite luckor om vad som gjorts. Det var som att titta på två helt olika displayer! Att de en gång för några timmar sedan såg identiska ut gick inte att gissa om man inte hade fått se projektorerna. Hur som helst så är frågan enkel: Vad had DU betalat för förbättringen i den kalibrerade bilden? Min gissning är att en klar majoritet gladeligen gett 5k+ mer för den kalibrerade bilden utan att veta vad de betalade för. På köpet får man vetskapen om att allt man ser är korrekt och följer regissörens tanke bakom var enda nyans. Prisvärt? Näe... snarare priceless!

Component evenemang - size really do matter!

Component evenemang - size really do matter!

I biorummet blev det också en mäktig demo av Nuforce S9. Det är synd att det endast tillverkas trettio par i månaden av denna högtalare, men man förstår vilken omsorg som läggs vid varje högtalare, och resultatet är slående. Det var verkligen en upplevelse när Magnus (Magnax) från Audioprophile spelade “Infected Mushroom”. Att det var möjligt att spela 2-kanal utan subbas fick nu en helt ny innebörd för alla som var där. Djupbas på stativ med kraft och pondus och en god kontroll - så beskriver jag kapaciteten över de lägsta frekvenserna i S9:orna. I frekvensspannet över jobbar en vältajmad mellanbas men bra skjuts och oklanderlig spelglädje. I de övre registren spelar S9 återigen med en neutral ton fast även här kommer det lite mjuka drag som inte på något sätt avrundar ljudet utan istället lyfter upplevelsen med total avsaknad av essighet och vassa tendenser. Respontiden är väldigt kort och basen är torr och väldefinierad trots den stora konrörelsen, vilket är den egenskapen gör denna högtalare MYCKET lämpad som biohögtalare då man utan problem kan dra på lite utan att det blir vasst eller skrikigt - och drog på gjorde verkligen Magnus. Byxbenen fladdrade och ståpälsen gjorde sig påmind av ljudtrycket, och det är vid dessa stunder som man blir som ett barn på nytt. Tryck - coolt, kontroll - mäktigt, välljud - superbt!

Då återstår bara för mig att tacka alla inblandade som gjorde denna kvällen möjlig! Tack Tim för en setup i världsklass. Wiktors - Brings great entertainment to your home... (eller hur var det nu?) Tack Audioprophile för er entusiasm och stora kunnande – You put the sound in the heart of people... Tack Hemmabiocenter för ert jobb och ditt alltid lika trevliga bemötande!

Tack alla ni andra som bidrog till att göra denna kvällen tll vad den blev - oavsett om det var genom att närvara och höja stämningen eller genom mer praktiska inslag som att ta med PS3 och bjuda på lite krascher. Själv hade jag mycket trevligt och hoppas vi alla får anledning att ses snart igen!


Skriven av:
Pär Hörnell

Publicerad: 2007-04-19
Uppdaterad: 2007-04-21