Component - för entusiaster av ljud och bild.

Tvix 4100SH - en väldigt liten mediaspelare som klär sig stort

Alla har vi väl närt drömmen om att ha bild och ljud sparat på hårddisk och sedan distribuera det fritt i hemmet mellan alla system och displayer. Eller att kunna spela in från TV och spela upp det när man vill, eller varför inte njuta av favoritmusiken utan att behöva bry sig om fodral eller vilken skiva som låten man vill höra ligger på.

Detta har resulterat i att en typ av produkter som går under namnet mediaspelare har vuxit från en entusiastprodukt till att dyka upp mer och mer i hemmen precis som mp3-spelare gjorde för några år sen. Denna gång testar vi en Tvix 4100 från den Koreanska elektroniktillverkaren DViCo.DviCo har släppt två relevanta modeller i senaste generationen mediaspelare, den lite dyrare 5100 som är en lite större modell och står upp som en kaffeburk och den modell som vi har testat som heter 4100. Båda modeller har exakt samma funktioner och prestanda där 5100 är mer påkostad i sitt utförande med t ex ett aluminiumchassi, guldpläterade kontakter och en allmänt mer lyxig känsla.

Kanske borde det vara en enkel sak att testa en relativt liten produkt eller? Nja, precis som många produkter idag så kan lever dessa produkter i ständig förändring. Det innebär att den kan gå från att vara knappt godkänd till att lyftas ordentligt under bara några månader. Idag är det mer regel än undantag att tillverkare lanserar nya mjukvaror till produkterna eftersom, för att på så vis lösa olika problem som resulterade i att produkten inte fungerade innan, och då börjar hela testet om igen.

Precis så har de senaste månaderna varit och nästan när man är klar så kommer en ny mjukvara och inbiten som man är så börjar man om igen och nyfiken på vad dom nu har löst.

Förpackning
När man får hem produkten så måste jag säga att man blir glatt överraskad över hur paketeringen är utformat. Även om förpackningen imiterar det fördomsfulla utseendet man har av paketering för pc-programvara och diverse elektronikprodukter, dvs fullsmetad med informationstexter på olika språk med små symboler för olika funktioner, så är den faktiskt rätt så enkelt stilren och nästan på snudd av att kännas lite lyxiga med det mörka och glättade trycket på kartongen.

I jämförelse med flertalet andra kartonger hemma för gps:er, dekodrar etc så är den verklig lyckad. Även om det kanske känns som en petitess för dom flesta så det ändå viktigt att skapa det där första intrycket.

Chassie och utgångar
Produkten i sig är till skillnad mot sin storebror 5100 gjord i plast och saknar också guldplätterade kontakter. Ändå så känns produkten helt okej byggd och snygg. Nästan lite så där svenskt lagom.


Framsidan med en display och även knappar för att gå igenom menyerna om man nu inte skulle vilja använda fjärrkontrollen. Baksidan har strömkontakten, hdmi-utgång, 2 usb-portar, en nätverksanslutning, en komponentutgång, en s-video utgång, en kompositutgång, vanlig rca-kontakter för ljud ut i sterero, en digital koaxuttgång, en optisk digitalutgång, en usb-port för att ansluta den till din dator och till slut även en plats för om man vill köpa till en DVB-tuner. Den senare är till för om du vill använd din enhet och spela in tv-program.

Även om produkten använder en intern hårddisk så är den väldigt tyst. Det går även att ställa hur hårt fläkten ska jobba. Äntligen en tillverkare som tänkt till och låter det vara upp till användare att justera. Väljer man att inte använda den interna platsen för en hårddisk så kan man naturligtvis sänka fläkthastigheten en aning extra.

Kom igång
Efter att betraktat förpackningen lite för länge så är det dags att undersöka produkten. Även om jag är familjär med den då jag ägt tidigare modeller så hoppas man alltid på nya funktioner, och denna gång inte minst att HDMI-utgången funkar helt felfritt.Men nybörjare eller inte så är det faktiskt helt smärtfritt att komma igång. Det räcker bara att snegla lite i manualen för att snart ha allt på plats. Det finns definitivt för många produkter ute som är lite för krångliga för sitt eget bästa, och där man helt enkelt slutar använda dom eftersom det blir lite för tidsödande oavsett vad produkten presterar. Denna produkt klarar det hindret galant.

I mitt fall behöver jag endast koppla i strömsladden och HDMI-kabeln till tvn så är man igång. Orkar man inte chansa genom menyerna som visas på den lilla displayen så är det bara ayy trycka på fjärrkontrollens tv-out tills den har hittat rätt utgång. Och vips så är man igång. Eller ja, det är ju i alla fall en början för att konfigurera den efter dina förutsättningar. Här kommer återigen en fördom om att det ska vara svårt tillbaka, men med de goda valmöjligheterna så behöver det inte vara så krångligt.

Även om enheten kanske främst är tilltänkt att i grunden vara en fristående enhet så behöver man inte ha en hårddisk i för att kunna spela upp film etc. Antingen sätter man i en hårddisk (som nu dessutom har stöd för SATA, de tidigare modellerna hade endast stör för IDE). Ett alternativ är att koppla den till ett nätverk, antingen ett vanligt sladdbaserat nätverk eller trådlöst genom att i en WLAN-dongel. Alternativt kopplar man på en valfri usb-enhet och då kan man ta i stort sett använda vad som helst som kan agera som lagringsmedia.

Alternativ för lagring av media
Hårdisken har nu som tidigare nämnt fått stöd för det snabbare SATA gränssnittet, vilket i dagsläget helt tagit över efter den tidigare IDE standarden. Hårddisken monteras enkelt genom att man öppnar sidan på produkten, trycker på en spärr för att lösgöra en släde som hårddisken sedan fästs i. Sedan är det bara att skruva fast hårddisken och koppla in sladdarna. Det hela är väldigt enkelt och kan omöjligt gå fel, inte ens noviser på datorer behöver vara oroliga.För att enklast hantera det media (film eller musik) är sparat på hårddisken kan man koppla Tvix till en dator via en usb-kabel, då dyker den upp i datorn som en vanlig extern hårddisk.

Alternativet med nätverk är alltid välkommet, speciellt om man redan har någon typ av server som man vill streama material från. Här är det helt öppet för användaren att sätta gränser för konfigurationen.

Eftersom fler och fler produkter börjar kunna användas på precis detta sätt är det ju en fördel att samla alla media på ett ställe och sen låta varje enhet hämta vad den ska använda för tillfället. Det går även att utnyttja trådlöst nätverk genom att koppla in en usb-dongel för WLAN till Tvix, vilket kan vara att föredra om man inte vill dra kablar över hela rummet eller använda en mer mobil koppling till olika produkter. Vi hade dock hellre sett att detta hade funnits som integrerat tillval från DviCo för varje produkt, snarare än att behöva ha en dongel hängandes på baksidan.

En bra sak med Tvix är dock att efter konfiguration, oavsett val, så fungerar den i princip lika enkelt som ftp-server. Koppla upp dig till enheten för över det media du vill ha på den och koppla ner igen. Extra smidigt om man t ex som jag har byggt in Tvix i en garderob och inte gärna vill flytta på den.

Ett sista alternativ är då att ansluta usb-enheter vilka normalt fungerar som lagringsplatser där vi räknar olika typer av minneskort, usb-diskar, usb-minnen etc. Jag har testat med olika typer av usb-hårddiskar men också en stor mängd av usb-minnen som är vanligt förekommande.

Det har funkat bra att både spela hela filmer men också att gå igenom bilder etc. Själv använder jag ofta just detta alternativ om jag ska kolla på en video eller gå igenom kort enbart för att det är så pass smidigt. DViCo utlovar också att det går att koppla in din digitalkamera direkt till enheten och visa bilder genom den via usb-kabel, vilket vi inte har prövat, men vi har ingen anledning att tvivla på det om de säger så.

Menyer och inställningar
När man första gången går in i menyerna möts man av valen att gå till video, audio, photo, hdtv (pvr) eller setup för att justera sina inställningar. När man väl valt, t ex video, så är det precis som att lista sitt innehåll på en dator från 80-talet. Det är tyvärr inte snyggt alls men det är förbannat enkelt och det gillar jag. Och det är klart att jag hellre tar perfekt funktion framför utseende i detta fall. Mest påtagligt blir det när man vill lyssna på musik. Det går visserligen att komplettera sina album med bilder för att snygga till det hela, men här behöver Tvix gå några steg vidare.

För inställningar så finner man det mesta och det håller en väldigt enkelt och bra struktur uppdelat på A/V, MISC, Network och HDTV för de som använder tillvalet med tuner-del.

Det går också att ställa brightness, hue, saturation och kontrast om man trycker på fjärrens knapp för setup under visning av video material.Olika format
Det är när man börjar kolla på vad den kan klarar att spela upp som det verkligen blir intressant, och här blir det också tydligare hur Tvix skiljer sig från en normal dvd-spelare. Det är just att den slukar nästan allt som gör den så där extra bra, speciellt som det minskar antalet produkter i vardagsrummet.

Då det sedan ett tag även säljs tv-serier och till viss del film så finns det stora fördelar med att kunna nyttja nya och bättre codecs för att få ner filstorlekar utan att tumma på kvalit√©n för mycket. Videoformat som den hanterar är t ex: H.264, MPEG-1, MPEG-2, (VOB, ISO, IFO), AVI, TP, WMV9, tp, trp, ts. Som en komplettering så stödjer den de flesta versioner av undertexter också smi, sub, sub (idx), srt, lrc, txt.

För ljud MP3, WMA, AAC, Ogg, PCM, AC3, M4A, och DTS Pass Through och nedmixning.

För bildvisningar så är det jpeg som gäller och passar ändamålet utmärkt även om jag inte hade haft något emot att kunna visa png och tiff bilder.

Uppspelning och inspelning
Under den tid jag har haft den hemma så har jag testat de flesta olika filformat i den med väl godkänt resultat. Allt från trailers, gamla instruktionsvideos, hd-filmer, VM9 testslingor, rippade dvd-filmer i många olika varianter. De gånger som t ex bilden haft problem så har det ofta berott på snarare hur en film varit rippad än på Tvix. Här är det också värt att nämna att det hela tiden förbättras med nya programvaror som löser olika problem och vi hoppas att det fortsätter i precis samma väg.

Vid inspelning med den tuner som finns som tillval (listpris på ca 990 kronor) uppskattas det att en 200Gb hårddisk klarar runt 25h material i 1080i eller runt 100h i 576 upplösning. Eftersom priserna på hårddiskar sjunkit avsevärt på senaste tiden så kan man utan problem hitta en 500Gb hårddisk för runt tusenlappen, vilket gör Tvix till en PVR som klarar drygt 60h HD eller 250h SD material. Den svenska agenturen tittar även på att försöka ta fram en CA-modul för att kunna ta emot signaler från betalkanaler, vilket i dagsläget tyvärr inte är möjligt.


Exemplet på bilden visar den tidigare modellen 4000 och hur tunern monteras.

Ävriga funktioner
Tvix lanseras som en multimaskin, dels för att spela film men också som en musikspelare och bildvisningsverktyg. Jag tror dock att funktionerna, utom för filmvisning, ses som extra funktioner och kanske inte största anledningen till man köper den från början. Nu finns det dock fördelar med att t ex enkelt kunna visa bilder när man har besök hemma och har tröttnat på att ha flera personer som hänger över ens dator. Smidigt och något som nästan bör vara en självklarhet på dagens produkter.

Om bildfunktionen är en trevlig extra funktion så känns musikspelaren däremot endast som ett svagt plus i jämförelse. Nu har visserligen DViCo börjat satsa lite mer på musikdelen och lagt till funktioner som att kunna lägga till omslag till dina album etc. Men vi tycker ändå att Tvix fortfarande är rätt torr rent hanteringsmässigt, men ger ändå ett rätt okej ljud ifrån sig. Den största delen som kommer att köpa en sån här produkt för musikuppspelning kommer säkerligen att använda mp3 som musikformat och då är ljudkvalit√©n helt ok.

Uppdateringar av mjukvara
Fördelen med den här produkten, vilket även en del andra tillverkare också börjar ta på allvar, är utvecklingen av ny programvara. Det har väldigt länge funnits ingångar på dvdspelare, förstärkare etc. men endast undantagsvis har det levererats ny programvara som radikalt förändrar deras användning. Här håller verkligen DViCo ett bra tempo, och tar också åt sig mycket av användarnas synpunkter om vad som inte funkar perfekt, samt även önskemål om funktioner m.m. som inte finns från början. Bästa exemplet på det var nog då uppdateringen för att kunna spela mkv filer lanserades.

En produkt som hela tiden får nyare programvara och där användare själv kan uppdatera ger definitivt en mer nöjd kund. Kännedomen om att en produkt som var bra när man köpte den kanske t o m blir mycket bättre med tiden är också något som ger en bra kundrelation. Något som tyvärr inte känns helt självklart med hemelektronik i dagsläget.

Uppdateringarna är enkla att installera, det är bara att ladda ner den nya programvaran och lägga den på hårddisken, i fickminnet eller liknande och sedan välj det som en vanlig fil. Tvix frågar då om du vill uppgradera din programvara och efter att ha valt JA så är installationen automatisk. Ett extra plus för att DViCo även skickar med dokument för varje uppdatering om vad som är fixat sen tidigare versioner.

Summering
Produkten har nu testats under en längre tid, och klart står att den faktiskt lever upp till titeln multispelare. Ser man till möjligheterna vad man kan använda den till och de olika sätt att spela upp media så är det en riktigt trevlig produkt.

Personligen tycker jag att den mer är ett komplement än en ersättare till någon av mina tidigare produkter, vilka är mer high end betonade. Tvix är mer produkten som tar på sig jobbet att brygga ihop de andra produkterna, och med glädje tar sig an allt vilket format man än stoppar i den. Ett bra komplement för att t ex spela in tv eller att samla ungarnas favoritfilmer utan att riskera dom leker frisbee med dvd-filmerna inomhus. Det är även en utmärkt box att spara ner din samling med 17 säsonger av Simpsons, några säsonger av 24 etc.

Det finns lite mer saker att önska för att det skulle bli den perfekta hjälpredan. Framför allt borde DViCo jobba mer på det utseendet av menysystem, ikoner med mera. I dagsläget känns det lite väl föråldrat. En bättre och stabilare spolning när man ser på film är även det önskvärt. Vidare skulle vi vilja kunna justera hur och var man placerar undertexter, storlek på dessa etc. Ett annat önskemål är fjärrstyrning via radio eller bluetooth för att kunna stuva undan boxen helt, då det faktiskt inte finns någon direkt anledning till att ha den framme.

Vi väntar med spänning på vad som blir ersättaren från DViCo inom något år. Att det finns en marknad för mediaspelare är helt självklar, men vilken plats den får i hemmet får vi se framöver.Skriven av:
Tobias Löfgren

Publicerad: 2007-11-11
Uppdaterad: 2009-02-22