Component - för entusiaster av ljud och bild.

Epson EMP-DM1. Svärmorsdrömmen!

Vad får man om man blandar en projektor med specifikationer som var aktuella för fyra år sedan med en enkel DVD-spelare och en ljudanläggning som kan se sig omkörd av de flesta köks-stereoanläggningar? Ett totalt fiasko? Nej, en helt galen succé och samtidigt ett insteg till hemmabio som Epson kallar för EMP-DM1, men som vi hellre kallar för en svärmorsdröm.

För många är projektorer fortfarande något man bara kommer i kontakt med i konferensrummet på jobbet. Kanske det lockar med stor bild hemma men på samma gång känns det praktiska med allt runtomkring – till exempel takmontering, mörkläggning och inkoppling till hemmabion – som svårigheter och något som är för komplicerat och tidskrävande.

För att råda bot på detta har det krävts lite nytänkande, något som Epson gjort genom att släppa två olika modeller av en allt-i-ett-lösning. Samtidigt som de på ett galant vis löst alla ovanstående problem har de även möjliggjort för den teknikovane att njuta av filmer med en stor bild på ett enkelt och prisvärt sätt.

Vi testar här instegsmodellen EMP-DM1, som har en upplösningen på 854 x 480 bildpunkter och som bara kostar sextusen kronor. För dem som vill ha en HD-förberedd projektor med betydligt mer avancerade möjligheter så erbjuder Epson i stället EMP-TWD10 för runt dubbla summan, och då ingår en 80-tums duk.

Epson EMP-DM1

Design
Design är ju oerhört personligt, och huruvida vi anser att denna projektor är snygg eller inte spelar kanske mindre roll. Den är hur som helst utförd i en diskret pärlemorvit färg med en svart bottenplatta, och passar väl in i de allra flesta hem. EMP-DM1 är också en mycket portabel projektor som till och med är utrustad med ett utfällbart bärhandtag på ena kortsidan för att göra det ännu lättare att flytta omkring den. Den levereras dessutom med en praktisk väska som skyddar den under transport. Linsen skyddas av en manuell skjutlucka som inte kan försvinna, och när luckan är öppen kommer man också åt att justera fokus direkt på linsen.

På framsidan sitter en springa för DVD-skivor och en eject-knapp strax bredvid. Här finns även ett hörlursuttag. På ovansidan har Epson placerat en enkel knappsats som styr de vanligaste funktionerna på DVD-spelaren och projektorn. Den kommer förmodligen inte användas i samma utsträckning som fjärrkontrollen, vilken är klart godkänd men som tyvärr inte är bakgrundsbelyst utan bara har självlysande knappar.

På baksidan hittar man ingångar för dator, extern komponent- och kompositsignal, samt möjlighet att koppla in stereoljud, vilket är bra för exempelvis videokameran eller TV-boxen. Där finns också en koaxial digitalutgång för den som vill koppla in ljudet från DVD-spelaren till en mer avancerad ljudanläggning än den inbyggda. Här hittar vi även en USB-port som förvandlar EMP-DM1 till en portabel diabildsprojektor.

EMP-DM1 kan nämligen läsa bildfiler direkt från ett USB-minne och sedan visa dem, antingen som bildspel eller en och en. Det går även att spela MP3-musik genom denna ingång, och allt samtidigt som man tittar på bilder – en funktion som är genial om man vill visa de senaste bilderna på barnen för mor- och farföräldrar med lite passande bakgrundsmusik. De format som stöds från DVD och USB är MP3, WMA, JPG, DivX samt vanliga CD-skivor.

Nu kommer det kanske inte i första hand vara musik man använder den här projektorn till eftersom de inbyggda stereohögtalarna, som visserligen har ett rent och klart ljud, mer påminner om en klockradio än en mikrostereo. Men för enkel uppspelning av stillbilder och framför allt film har dock EMP-DM1 riktigt vettiga funktioner som Epson lyckats bra med.

Epson EMP-DM1

Användning
EMP-DM1 är verkligen barnsligt enkel att använda. Koppla in den långa strömsladden som ingår, sätt på projektorn, stoppa in DVD-skivan eller USB-minnet och så är du igång.

Bara ett par sekunder efter att bilden är igång är jag ett barn igen och springer runt i huset och letar efter olika ytor att projicera bion på. Att till exempel titta på kvällsfilmen i taket ovanför sängen är riktigt trevligt. När jag projicerar bilden på dörren till min sons rum så springer han fram och krockar med den när han förtjust försöker krama Teletubbies. Min svärmor fnittrar entusiastiskt över hur enkelt det är att visa bio hemma och försvinner med ett leende ner i källaren med projektorn för att få en stund för sig själv. Och mina föräldrar vill genast ha en till sig själva när jag visar den. Till och med min vanligtvis så skeptiska fru tycker att det vore riktigt kul om vi kunde skaffa en, trots att vi har minst 4 plattskärmar runt om i huset och en bio som kostar mer än en årslön i källaren.

Projektorn saknar optisk zoom (undvik den digitala som förstör bilden) vilket innebär att bildstorleken är beroende på avståndet från väggen. EMP-DM1 projicerar bilden rakt fram, vilket gör att man behöver ett litet bord att ställa den på om man inte vill ha bilden i golvnivå. På cirka 2,5 meters avstånd får man en bild på runt 80 tum, vilket är bra.

Om man vill ha en större bild får man ställa EMP-DM1 längre bort från väggen, men då blir även pixlarna synligare och man får en mindre ljusstark bild. EMP-DM1 är som sagt en lågupplöst projektor och för tecknad film är bilden utmärkt, om man dessutom nöjer sig med en bild på mellan 60–80 tum så blir bilden betydligt bättre för vanlig spelfilm och TV än vad man kan förvänta sig med tanke på priset.

EMP-DM1 mår bäst av att användas direkt på väggen, där är den verkligen i sitt esse. Jämfört med dyrare och mer kostsamma projektorer finns det däremot inte speciellt mycket inställningar att leka med, men för en gångs skull är det inte någon nackdel. Syftet med EMP-DM1 är att snabbt kunna titta på film var som helst och inte att finjustera fram en korrekt bild för en specifik plats. En kul finess är knappen ”Break” som pausar filmen med en helt vit pausbild som lyser upp rummet för att man lätt ska hitta godisbiten man tappat på golvet.

Epson har här verkligen gått utanför de gängse uppsatta reglerna och prioriterat att det ska vara lätt att använda produkten i stället för välmatade specifikationer – och för detta ändamål är det en verkligt klockren produkt.

Slutsats
Det här är ”snabb-bio” när det är som roligast, och precis som snabbkaffet är det fullt tillräckligt för att njuta för stunden, men på samma sätt som man ibland kan sakna en professionell espresso så kan man också här ibland sakna den ”äkta” biokänslan. Vid dessa tillfällen finns ju EMP-TWD10 för den som gillar konceptet, men också möjligheten att uppgradera till en fast installation med en komplett hemmabio.

En sak är dock säker: detta kommer att bli en jublande succé på barnkalaset, och en förälder kan med EMP-DM1 förvandlas till hjälte på nolltid genom att visa den senaste disneyfilmen precis innan fiskdammen. Att ha denna till hands när svärmor kommer på besök har redan visat sig vara ett lyckokast, och att kunna ta den med sig för att kunna visa de senaste bilderna på barnbarnen för svärföräldrarna kommer säkerligen att ge pluspoäng som varar till långt efter jul.

Vi kan definitivt rekommendera Epson EMP-DM1 för alla som vill prova hur det är att ha en projektor, eller som vill byta ut den gamla diabildsprojektorn. För här handlar det främst om en produkt som är lätt att älska och som har en så låg teknisk tröskel att i princip vem som helst kan komma igång med storbild på mindre än en minut.

Visst är den lågupplöst och saknar en del finesser, men jag tror inte att det finns någon i den förtjusta skaran som med stora ögon tittar på bio innan fiskdammen som kommer att räkna pixlar eller klaga på kontrasten – själv ska jag lägga mig och titta på sovrumsbio i taket igen, och om projektorn bara hade gått på batterier så skulle jag nog ha tagit med mig den i badrummet också...

Betyg
Bildkvalitet 5/6
Ljudkvalitet 3/6
Funktionalitet 5/6
Användning 5/6
Fläktljud 4/6
Kvalitetsintryck 5/6
Totalbetyg 5/6

Plus
Ljusstark.
Användarvänlig.
Bärbar.
USB-läsning av bilder och ljud.
Fantastiska lampgarantier.

Minus
Låg upplösningen.
Saknar utgång till externa högtalare.
Ingen separat subbasutgång.
DVD-spelaren känslig för repiga och smutsiga skivor.

Projektor
Projektionsteknik: LCD
Upplösning: 480p (854 x 480)
Kontrast: 3000:1
Ljusstyrka: 1000 ANSI Lumen
Bildformat: 16:9
HD-kompatibel: Ja
Videoformat: NTSC, PAL, 720p, 1080i
Datorformat: XGA, SVGA, VGA
Ingångar: Komposit, komponentvideo, RGB, RGB, USB, RCA-stereoljud

DVD-spelare
Bildformat: DVD Video, DVD VR, SVCD, VCD, CD, DivX, MP3, WMA, JPEG Media, DVD-R/RW, DVD+R/RW, CD-R/RW, CD-ROM
Ljudformat: Dolby Digital, DTS
Inbyggda högtalare: 2 x 8 watt

Övrigt
Fläktljud: 28 dB
Mått: 230 x 320 x 127 mm
Vikt: 3,8 kg

Pris: 5 990 kr
Importör: EpsonSkriven av:
Pär Hörnell

Publicerad: 2008-01-13
Uppdaterad: 2008-01-13