Component - för entusiaster av ljud och bild.

Component evenemang i Sveriges bästa hifi-bar

Kvällen började med att jag anlände till HembioConsult, strax efter mässans stängning. Vid det här laget var det redan full fart på samtliga involverade. Mycket skulle göras i ordning inför Component-Eventet och alla var upptagna med något. Jag fick som hastigast hälsat på arrangörerna Lennart, hans fru, Fredrik, Audioprophile-gänget, Tim och hans kompanjon på Cavena, Herr Sjöö samt några fler.

Det tog inte lång tid innan jag gick runt som en nyfiken 2-åring, utsläppt till utegården för första gången. Det var längesedan jag senast besökte någon hembiobutik. Mycket skulle hända under kvällen, det hade jag redan på känn.

Som säkert alla känner till har det rört sig en hel del i 1080-segmentet denna höst. Det har tillkommit många intressanta produkter. Egentligen skulle jag passat på att fota, då lokalen var relativt upplyst vid detta lag, men pga. min nyfikenhet och nytända upptäckariver glömdes fotandet av. Detta kommer dessvärre synas på kommande material, vilket är riktigt tunt mot vad det kunnat vara! Tyvärr hade jag inte tillgång till stativ eller någon blixt och därför inga bra förutsättningar.


Det första som fångade min blick var en stol mitt på golvet! På stolen stod en liten vit låda och projicerade mot en duk. Epson’s lilla kombomaskin. En upplevelse jag snabbt kom över och gick vidare.


Föröver stod Niklas Sjöö och visade sin Sim2 C3X och D80E på en självmaskande Screen Research, ljudtransparent duk. Bildkälla var en PS3 och för ljudet stod Pioneer’s smått nätta EX-serie. Tyvärr var förhållandena ruggigt dåliga, med ett x-antal plasmor strålandes snett från sidan mot duken. Jag drog inga direkta slutsatser här, förutom att D80E har implementerat ett disco-mode med massa trevliga färger i oregelbundna sekvenser (ursäkta min ironiska sida).

Här i samma hörn stod även ett urval av Pioneer G8 plasmor, som är klart imponerande apparater. Dessa var naturligtvis en bidragande bov till Sim2’s dåliga förhållande, samt ett vitt reflekterande tak. Som tur är befinner sig inga projektorer här under ordinarie öppettider. Bakom den stora duken sitter en LX608D, mums!


I Lennarts tidigare förråd huserar den massivt imponerande välvda, självmaskande och ljudtransparanta Stewartduken med imponerande 380cm dukbredd. Ett constant height som inte går av för hackor. Några glada gossar passade på att roa sig med spelet Motorstorm på jätteduken. I samma rum befann sig även BenQ’s nya projektor W20000 (förserie-ex). De hade valt Isco’s anamorphlins till denna installation. En kul notis: Projektorn är faktiskt den billigaste komponenten i denna CIH setup.


Som vanligt är det Tobbecarnal som är begeistrad av tv-spel. Detta kan leda till åksjuka vid för långa bildfärder.


Nu går vi vidare in till hjärtat av butiken. Här befann sig en avstängd Infocus IN82 samt en Panasonic PT-AE2000U. Infocusen imponerade av förklarliga själv föga, medan Panasonicen visade en mer intressant bild. Under tiden evenemanget ägde rum var dock ”mys belysning” på, vilket blaskade ur bilden rätt rejält.


Här inne fanns även den massiva riggen, som Gizmo från audioprophile hade släpat med sig, trampandes från Malmö på en recumbent! Här ståtade Final Sound 1000i med Nuforce-elektronik och något så exotiskt som en Giz-anagram-dac, vilken jag inte har så mkt info om. Senare under kvällen tillkom även en Velodyne DD18 till setupen och helt plötsligt såg högtalarna inte så massivt stora ut.


Nu går jag vidare till det till det manifika, dedikerade och alldeles nybyggda Audioprophile-rummet. (Nu är det säkert någon som tycker att audioprophile omnämns väldigt ofta. Det beror helt enkelt på att de tillsammans med bla. Lennart och Y-Front lagt ned sin själ på detta event. En stor eloge till er pojkar.). Nackdelen med det här rummet var den totala avsaknaden av reflekterande ljus. Vilket på ett mycket effektivt vis satte stopp för fotograferandet.

Här inne fick vi beskåda PD M25, nya Nuforce avp17 och multikanalssteget MCH3SE. Vidare stod s9 för ljudet och Stewart hade smugit in en studiotek130 som någon hade monterat på tok för högt upp!

Magnus (aka Magnax) höll en genomgång i hur PD’s CMS fungerade. Fanns många möjligheter att ratta in den här projektorn i brygga! Nämnde jag att M25 var den projektor som imponerade mest på besökarna?

När natten led mot sitt slut smög jag illvilligt fram och tände ljuset och fick på så sätt föreviga stunden som varit där inne.


Under kvällens lopp delades vi in i grupper för att besöka de olika stationer arrangörerna hade anordnat, där Final 1000i, m25, W20000(ps3) var tre av de fyra stationerna. Den sista var inne hos TimJ där han visade lite kalibreringsgrunder. Det verkade fånga en hel del intresse från oss deltagare. Projektorn i detta rum var till en början BenQ W9000 men den byttes senare ut mot en smygis, första gången publikt i Sverige, JVC HD100.

En bråddjup svärta i samband med hög kontrast. Projektorn led lite av OOTB-fenomenet, men efter en grundlig ISFlite kalibrering av TimJ och Jacob/Colamannen vilket innefattade ställa color på frihand med LOTR och att frihandsmäta gråskalan med hjälp av enbart reverse grayramps. Det konstaterades också att man lätt trycker fel i menyerna. Tillslut lyckades vi förkasta hela ”ISFlite teorin” som numer förhoppningsvis ligger nedgrävd någonstans.

Under kvällen hade arrangörerna anordnat diverse tävlingar, som gick ut på vem som får bäst varvtid på motorstorm? Utan tvekan regerades spelet av en hemmastadd lirare. Samtidigt kom Cavena med en tävlig där deltagarna fick ett frågeformulär att fylla i. Här var toppriset en ReAct-duk från Bjurab följt med tröstpris om muspaket och ryggsäckar, - trevligt och uppskattat!

Under tiden grupperna var på stationerna höll husnissarna på att duka fram ett jättesmarrigt smörgårdsbord. Här bjöds på diverse godsaker, frukt, grönt, potatissallad och diverse blandade köttbitar – fågel, fisk och ”mittemellan”. Här nedan ser vi en del av vad som bjöds under kvällen.


Här ser vi också hur hungriga vissa av oss Componentare var! Mannen, myten, ”mr.Ronny” himself. Även känd som Y-Front hos oss på Component och sägs vara själva hjärnan bakom Componentkvällen.


I HC’s bar satt folk och hängde. Här bjöds det friskt med öl, cider och även whiskey för den som ville ha. Det fanns även några få olyckliga som fick hålla sig till alkoholfritt. En brasklapp för guacamolen , som var sanslöst smaskig ihop med oliver och nachos.

Nu har jag övergripande gått igenom kvällen i sin helhet. Det hände naturligtvis fler saker omkring mig som jag missade. Detta är dock min inblick av det hela. Jag vill också passa på att tacka alla inblandade. Ett speciellt stort tack till Lennart som har ställt upp och huserat kalaset.

Här följer lite fler bilder med kompletterande text.

Öppningsceremonin. Patrik har gått ut hårt och lindat en kabel runt kalotten.


Y-Front/Stefan tackar samtliga inblandade för möjligheten att anordna detta event. Till höger står Magnax/Magnus från Audioprophile.


Här ser vi en av stationerna, med Gizmologic/Patrik. Final Sound 1000i, en trevlig bekantskap.


Här ser vi en del av menysystemet för PD M25. Känns det inte lite apple-inspire över det?


Tim i kalibreringstag. I detta rummet demades senare JVC HD100.


Här går ni en uppfattning om vilka förutsättningar er stackars fotograf utsattes för. Är det här så kallad ghosting?


Långväga resenärer. Colamannen/Jakob från Lund. Den andre lät dansk? Du får ge dig till känna.


Mr.Butta till höger, Componentmedarbetare från Sthlm var på besök (istället för perra1 som var hes). Sitter och lyssnar till Final-setup. Man anar att de även granskar något visuellt på deras blick, kan det vara ljudbilden?


T v. Fredrik af. Hembioconsult. Lennarts närmaste medarbetare. T h. En praktikant? Kvällen verkar som synes lida mot sitt slut.


Här står Lennart själv och städar upp efter oss. Vilket jag tycker var perfekt bild för att runda upp denna kväll!

Tack alla! Hoppas vi ses snart igen.


Skriven av:
Kristofer Lundqvist

Publicerad: 2007-12-08
Uppdaterad: 2007-12-08