Component - för entusiaster av ljud och bild.

Intervju med Imre Daun – trummis extraordinaire.

Göteborgssonen Imre Daun är trummisen som började sin karriär med att slå på kastruller och idag spelar med stjärnor som t.ex. Joe Lynn Turner, Jörn Lande, Mike Rutherford och Tom Scholz. Dessutom ville sångaren David Lee Roth en gång ha med honom i sitt band.

Att säga att grymt svängiga och hårtslående Imre Daun är en av vårt lands mest rutinerade trummisar är ingen överdrift. Listan över vilka Imre spelat med är lång, rejält lång. Jag blev extra nyfiken när jag fick höra talas om att Imre spelar på kommande plattor med Phenomena och Don Patrol, och fick en pratstund med honom.

- Varför blev det trummor?

- Mina föräldrar berättade att jag redan som liten knatte bankade på kastruller, men sedan valde fotboll. Tyvärr fick jag problem med mina knän och tvingades sluta med fotbollen. Då min pappa hade ett trumset och dessutom i yngre år spelat med The Spotnicks innan dom blev Spotnicks, kändes det naturligt att börja med trummor. Jag köpte även ett övningsset som jag övade dagarna i ända på. Detta var i yngre tonåren och trots att kompisar ville ha med mig på fester och annat kul, satt jag hellre hemma och övade på mitt trumspel.

Intervju med Imre Daun – trummis extraordinaire.

Jag lärde känna Imre i slutet av 70-talet när banden vi spelade med i delade replokal. Imre hade som tonåring kommit med i Snöstorm, en grupp som bildades av sångaren Dille Diedricson och gitarristen Peter Nordholm. Dille och Peter spelade tidigare i Snowstorm som fick en jättehit med låten Sommarnatt. Efter några år sprack Snowstorm, Dille och Peter bildade då Snöstorm. Förutom Imre plockades även basisten Henkan Thomsen med och två plattor släpptes innan man tackade för sig.

1989 bildade Dille, Peter, Imre och Henkan gruppen Don Patrol, man fick även med sig keyboardisten Dan Helgesen. 1990 släppte man självbetitlade debutplattan och 1992 kom uppföljaren A Wire, A Deal And The Devil. Musiken var kraftfull bluesinfluerad hårdrock av bästa märke. Starka låtar och grymt välspelat av samtliga i gruppen. Det tyckte även före detta Van Halen sångaren David Lee Roth, som plockade med Don Patrol som förband på sin Europaturné.

Intervju med Imre Daun – trummis extraordinaire.

- Stämmer det att David Lee Roth vid flera tillfällen under turnén tog med sig kompbandet ut för att se er spela och dessutom ville ha med dig och Henkan i sitt band?

- Ja det stämmer. Han gillade vår bluesiga hårdrock och vid ett tillfälle pekade han på mig och Henkan och utbrast -”On my next album i'm gonna use the rhythm section in Don Patrol. You and You”.

David Lee Roth blev så förtjust i Don Patrol att han ville plocka med dom över till USA på Monsters of Rock turnén, men tyvärr fick DP nej av sitt skivbolag.

Jag är personligen ett stort fan av bandets bägge plattor och kan bara beklaga att skivbolaget schabblade bort detta gyllene tillfälle och det obefintliga promotandet av bandet överhuvudtaget. Jag är helt övertygad om att gruppen skulle kunnat bli riktigt stora, med tanke på det starka låtmaterialet och det musikaliska kunnandet. Nåväl. Don Patrol sprack och medlemmarna gick vidare till andra projekt. Imre hade börjat göra sig ett namn och fick fler och fler trumjobb.

- Jag har skrivit i mitt anteckningsblock att du förutom Snöstorm och Don Patrol bl.a. spelat med Carola Häggkvist, Herreys, Kharma och Gypsy Rose. Vilka fler?

- Hmm, bland andra; Brian Robertson (ex Thin Lizzy), Alien, The Spotnicks – vilket min pappa tyckte var mycket roligt, White Wolf, Union Mack, Jan Johansen, Magnus Carlsson, Pleasure Dome, Lost Weekend, Christer Björkman, Brand, Arose, samlingsskivan Nils Ferlin, Hawk On Flight, Partypatrullen - ett coverband som gärna bjuder in kända gästartister, Overland, Salute och Hope.

Imre reser sig upp, börjar leta bland CD-högarna och ploppar i en skiva med Salute i spelaren. Plattan är alldeles färsk och i bandet ingår Mikael Erlandsson på sång, Imre på trummor och gitarristen Martin Kronlund som även spelar bas. Musiken är tuff melodiös hårdrock med starka refränger som fastnar direkt. Jag blir mycket imponerad av låtarna, det musikaliska hantverket och Mikael Erlandssons sångkunskaper, jösses vilken pipa han har!

Efter Salute spelas Hope. Hope är ett band som Imre har tillsammans med basisten Henkan Thomsen, som även sjunger och gitarristen Mats Johanson. 2008 spelade man in debutplattan All of My Days, en melodiös skiva lite i Bryan Adams anda. Dagen innan mitt besök hade Imre fått reda på att All of My Days ligger på sjätte plats på Kanadas topplista!

Observera att flera av skivorna finns omskrivna och recenserade på sajten melodicrock.com

Efter en stunds lyssning på diverse intressanta band och artister, återvänder vi till intervjuandet.

- Jag har fått reda på att du har fler intressanta trumjobb på gång, berätta.

- Just nu är jag och gitarristen Martin Kronlund inblandade i en hyllningsplatta till sångaren Paul Young som tidigare sjöng med Mike & The Mechanics, men tyvärr dog år 2000. Medverkar gör bl.a. Mike & The Mechanics gitarristen Mike Rutherford och Pink Floyd trummisen Nick Mason, som jag delar trumspelandet med. Jag och Martin är även inblandade i en kommande skiva med Phenomena.

Phenomena är för er som inte känner till det ett hårdrockens All Star projekt med ruggig kultstatus. Man har genom åren släppt fem skivor och medverkat har storheter som t.ex. Glenn Hughes, Cozy Powell, Don Airey, Mel Galley och Neil Murray.

- Vilka spelar med på denna skiva?

- Bland andra Boston gitarristen Tom Scholz, gitarristen Mike Slamer, sångaren Tony Martin (ex Black Sabbath), Rob Moratti (Saga), Tony Harnell (ex TNT), Steve Overland, Jim Jidhed, Mikael Erlandsson, Glenn Hughes, Joe Lynn Turner, Jörn Lande, basisten Henkan Thomsen, keyboardisten Per Andersson – Aronson och basisten Kimberley Dahme (Boston).

- Herre min skapare vilken Line up! Det ryktas dessutom att det ska komma en ny platta med Don Patrol.

- Ja det stämmer. Vi har till vår stora förvåning i efterhand fått så mycket positiva reaktioner på skivorna, att det känns helt rätt att ge ut en ny. Jag skrev några rader på Facebook om Don Patrol och det fullkomligt strömmade in kommentarer från människor som vill att vi skall köra igång igen, fantastiskt kul. Jag vet dock inte när skivan kommer att släppas.

Vad är det då som gör Imre Daun till en så eftertraktad trummis? För det första så har han trumkunskaper av yppersta klass. Han berättar att han lyssnar mycket på sången när han skall lägga trummor på låtar, försöker att anpassa sitt spel till sångrytmiken. Addera sedan att han är en genuint trevlig person med mycket humor, har ett sagolikt sväng i spelet och att han lär sig låtarna fort, så förstår man varför så många band och artister vill ha med honom på sina skivor. Dessutom slår han svinhårt och då menar jag verkligen svinhårt. Imre är sponsrad av Tama trummor och Meinl cymbaler. Dessa två tillverkare har ett otal gånger fått skicka nya trumskinn och cymbaler, då han helt enkelt slagit sönder dom. Nu är det inte alltid positivt att slå så hårt som Imre gör, det kan många gånger låta illa. Men karln lyckas träffa trummorna så bra att han får en jäkligt snygg ton.

- Avslutningsvis. Känner du till att du numera även finns med på Singstar?

- Ha, ha, ha, nej det hade jag ingen aning om. Är det med Lotta Engberg då?

- Ja det stämmer.

1987 vann Lotta Engberg melodifestivalen med låten Fyra bugg och en Coca Cola. Med sig på scenen hade hon ett band, däribland Imre som spelade congas i Hawaiiskjorta och tidsenlig 80-tals frisyr. Detta framträdande finns nu med på Singstar – Svenska Hits Schlager.


Skriven av:
Stefan Naurin

Publicerad: 2010-01-20
Uppdaterad: 2010-01-20