Component - för entusiaster av ljud och bild.

Intervju med Daniel Weiss

Daniel Weiss är en av världens allra främsta auktoriteter på digitalljud och hans produkter har rönt stora framgångar både bland professionella ljudtekniker och hos audiofiler världen över. I februari besökte han Stockholm och high-end-mässan för att presentera sin senaste skapelse MAN202, en kombinerad DAC, nätverksstreamer, CD-spelare och rippningsstation. Efter stängning den första mässdagen fick jag tillfälle att prata med honom över ett par öl.

Intervjun är stundtals ganska teknikorienterad, men nyckeltermer har länkats till förklarande artiklar för den som vill läsa mer.


Interjuv med Daniel Weiss

Jag skulle vilja börja med att prata om Weiss som företag. Hur många anställda är ni nu?
För tillfället är vi 10 personer.

Är du nöjd med det antalet eller vill du expandera ytterligare?
Vi kommer förmodligen expandera, beroende på vår framgång förstås. Men som det ser ut nu kommer vi troligen expandera, eller vi måste expandera.

Vilken sida är större, proffsprodukter eller konsumentprodukter?
Just nu är det konsumentprodukter faktiskt, vad gäller omsättning och även vad gäller den tid vi lägger ner på utveckling.

Utvecklar ni för konsumentprodukter först för att sedan ta tekniken till proffssidan?
Nej, oftast är det tvärt om.

Som att DAC2 kom först och sedan gjorde ni Minerva?
Just det där är ett dåligt exempel, för i det fallet var Minerva först och DAC2 kom senare. Men till exempel så hade vi DAC1 på proffssidan som vi sedan baserade Medea på. För framtida projekt vill vi undvika den sortens utbyte.

Interjuv med Daniel Weiss

Ja det var lite kontrovers appropå att DAC2 och Minerva hade sådan prisskillnad. Men var helt öppen med att det var samma produkt, du försökte inte dölja det.
Nej det finns ingen poäng i att försöka med det.

Tillverkar ni allting i Schweiz?
Ja, det gör vi.

Det är ju normalt sett dyrare att tillverka där än att lägga ut tillverkningen i till exempel Kina.
Det stämmer. Vi lägger faktiskt ut en del till ett lokalt företag, som ligger i närheten av oss. Jag tror tillverkningen av kretskorten sker utanför Schweiz, men montage av alla komponenter sker helt och hållet i Schweiz.

Jämfört med många andra i branchen är du ganska aktiv på forum och bloggar, och har lite artiklar ute på enjoythemusic.com till exempel. Känner du att det är belönande ur affärsperspektiv eller är det något som tar upp energi och tid du hellre hade lagt på något annat?
Jag tror det är belönande på så vis att man känns igen som någon som bryr sig om sina kunders frågor och så vidare. Det finns ingen omedelbar koppling till försäljning, men det ger en bra image, förstås.

Blir du någonsin frustrerad över att möta samma fråga om och om, tillsammans med missförstånd och rent av anklagelser i bland?
Det är inte så illa än.

Än? Tror du det kommer bli värre?
Kanske, för med datorgrejen som händer inom hifi nu så blir det svårare och svårare för den genomsnittlige konsumenten att förstå vad som pågår. Det kommer väldigt grundläggande frågor, som hur man konfigurerar en dator. Jag har tänkt mer och mer på att skriva en artikel eller vitbok [eng. white paper] om hur man gör sådana saker. Jag tror jag borde göra mer sådant, faktiskt.

Vad ser du som den mest betydelsefulla missuppfattningen om digitalljud?
En grej är att många tror att det gör skillnad om man spelar från en normal hårddisk eller från en SSD.

Du menar att de tänker på det som analoga tweaks trots att det är digitalt?
Ja de tror de kan tweaka bits, så att säga. Men bits är bits och om du får rätt bits från lagringsmediet så är allt bra.

Som diskussionen om FLAC mot ALAC mot WAV mot AIFF?
Precis, det är en annan grej. Det förutsätter att man får rätt bits förstås, och beror även på jitter. Jag tror det är vad som pågår där, att det egentligen handlar om en tidsfelsgrej.

Så att en dålig implementation av FLAC-avkodning skulle belasta systemet på ett sådant sätt att mer jitter skapas?
Jag tror inte man kan isolera det till att bero på FLAC-avkodningen.

Men vissa personer menar sig höra skillnader mellan FLAC och WAV, och olika systemlast tror jag skulle vara den enda teoretiskt möjliga skillnaden.
Ja men jag ser inte hur en FLAC-avkodare skulle kunna påverka jitter. Jag tror att de som hör skillnad mellan t ex FLAC och WAV antingen har en defekt FLAC-avkodare, vilket är väldigt osannolikt och enkelt att testa, eller så är det en placeboeffekt. Jag skulle rekommendera dem att göra blindtester.

Många verkar ha problem med att förstå sig på hur data flödar genom ett serverbaserat system, var den blir analog, effekten av digitala transporter och sådana saker. Är det en affärsmässig utmaning för dig att överbrygga de missförstånden så att konsumenterna förstår vad produkterna är till för?
Till en viss del kanske. Jag anser att vårt jobb är att berätta hur det är och att informera dem om att de kan bli offer för missförstånd och missriktade förväntningar. Vissa tror WAV låter bättre än FLAC för att FLAC är datareducerat, men det är det förstås inte i slutändan.

De förstår inte skillnaden mellan förlustfri kompression och t ex MP3.
De tror förmodligen att den ena måste vara sämre för att filen är mindre. När de lyssnar förväntar de sig att WAV ska låta bättre, och då låter den bättre.

Om du har ett rum och ett system du har full kontroll över och får spela vilken musik du vill, tror du att du då skulle kunna höra skillnad på en CD-spelare för 200 euro och en värstingtransport för 15000 euro om de matade en av dina DAC:ar?
Jag skulle inte förvänta mig att höra någon skillnad faktiskt.

På grund av jitterdämpningen?
Ja, förutsatt att datan är läst korrekt förstås.

Men vem ska då behöva din Jason CD-transport?
(Skrattar) ...de som vill ha samma design som Medea, till exempel. Eller för att använda uppsamplingsfunktionen eller volymkontrollen.

Interjuv med Daniel Weiss

Digitala kablar då—Det är stor skillnad på olika typer av digitalkablar, och för firewire har du sagt att man inte ska spendera så mycket på dyra kablar.
Men det är skillnad mellan olika firewire-kablar, dubbel- eller trippelskärmade och sånt.

Men gör det någon skillnad?
Ja skärmningen kan spela roll för hur mottagliga de är för störningar.

Men de störningarna skapar inte jitter, så då handlar det om att kabeln fångar upp frekvenser och leder dem till känsliga komponenter?
Nej det blir bit-fel.

Jaha, kan man få bit-fel på grund av dåligt skärmade kablar?
Ja det tror jag, alltså i teorin. Men hela firewire-kabeln är ju balanserad.

Och den skickar ju en kontrollsumma, eller hur?
Ja men firewire skickar aldrig om data, det är ett kontinuerligt dataflöde.

Men elektrisk S/PDIF då? Det finns forskning som visar att olika kablar kan ge olika mängd jitter. Är det något man kan höra i en ordinär DAC, eller en med din jitterdämpning?
Det beror förstås väldigt mycket på implementationen och på klockning och omklockning. Våra DAC:ar är byggda så att det inte ska spela någon större roll.

Så du skulle inte rekommendera en digitalkabel för 1000 euro?
Nej. Nej det skulle jag inte.

Så de pengarna skulle vara bättre investerade i något annat.
Ja på akustikbehandling kanske.

För MAN202 så har du nämnt att ni kanske introducerar lite DSP-funktionalitet senare, genom mjukvaruuppgraderingar. Kommer ni ha någon sorts rumskompensation med där?
Ja det är en grej vi kanske lägger in, vi vet inte riktigt. Det beror på hur mycket DSP-kraft vi har, och det vet inte inte än.

Har ni inte bestämt vilket chip ni ska använda?
Vi kommer använda CPU:n.

Givet Nyquistfrekvensen och den mänskliga hörselns begränsningar, är rekonstruktionsfiltren den enda anledningen vi kan höra skillnad på CD och högre upplösningar? För i teorin innehåller de högre upplösningarna ingen ytterligare data som vi kan höra.
Jag vet inte, det kanske har att göra med ickelinjäriteter i örat, som gör att frekvenser över 20kHz kan hamna längre ner genom intermodulation. Kanske något åt det hållet, jag vet inte. Men då måste högtalarna klara det, och mikrofonerna etc.

Ett problem är att väldigt få mikrofoner spelar in så höga frekvenser. Om man analyserar en 24 bit 96kHz inspelning av klassisk musik så kan det mycket väl vara så att den helt saknar information över, säg, 25kHz. Men många tycker fortfarande det låter bättre. Kan det bero på bitdjupet, den ökade dynamiken det tillåter?
Upplösningen gör skillnad i D/A-omvandlaren, med vilka frekvenser den kan hantera, med anti-aliasing och att rekonstruktionsfiltret kan vara mycket flackare så att man får färre bieffekter av filtreringen.

Dina produkter stöder upp till 24 bitar, 192kHz. Är det totalt overkill?
Ja. Bob Stuart på Meridian höll ett anförande på AES och hans förslag var att hålla det till 60kHz.

Det närmsta vi har som är en etablerad standard är 88,2, men mer utrustning stöder 96.
96 kommer från studiovärlden, dublerat från 48. Men antingen 88,2 eller 96 är mer än tillräckligt.

Så den som hävdar sig höra skillnad mellan 96 och 192 hör antingen placebo eller effekter av hur materialet konverterades till den upplösningen?
Det där är en poäng förstås. Jag vet om studioproffs som har gjort tester med konverteringar och de hade mycket svårt att höra skillnad, även om det var upp till 192 och ner till 44,1 igen.

Speciellt om de använde Saracon!
Ja, de var Saracon de testade med.

Den verkar ha blivit lite av en standard?
Det finns några konkurrenter, men den är en av de bättre. Det finns faktiskt en sajt som jämför massor av olika samplingsfrekvenskonverterare.

Och Saracon klarar sig väldigt bra.
Ja, som tur är (skrattar).

Om du kunde välja bara ett av dessa format, skulle du föredra 24 bitar och 44,1kHz, eller 16 bitar, 88,2kHz?
Förmodligen 16/88.

Åtminstone i teorin så klarar våra öron 96dB dynamik, men vi kan inte höra mycket över 20kHz. Så då borde den extra dynamiken vara bättre.
I proffsvärlden väljer man oftast större ordlängd hellre än bandbredd.

Eftersom de mixar och processar ljudet, så de vill ha den marginalen.
Ja. Men som ett slutformat så kan man klara sig ypperligt med 16 bitar. Jag anser att dynamikomfånget är tillräckligt, man har normalt sett inte sådan dynamik i lyssningssituationen.

Men man har ett ändligt antal steg inom dessa 16 bitar, så det är inte oändlig precision. Behöver man någonsin högre dynamikprecision än så?
Frågan är snarare om man behöver signal/brus-förhållandet. Det är 96dB vid 16 bitar, vilket är enormt. Du har kanske 30dB dynamik i musiken, och även det är högt räknat. Så man har fortfarande 60dB kvar ner till brusgolvet. Vid normala lyssningsnivåer, hör du brusgolvet?

Nej.
Du ser, det är det jag menar.

Många ser upp till dig och vad du har åstadkommit, men finns det någon konstruktör inom ljudvärlden som du beundrar eller ser upp till?
Det finns det, förstås. Jag tänker på studiovärlden, för det är där frontlinjen för ny utveckling finns. Men jag nämner inga namn (ler).

Det är intressant att du nämner att den senaste utvecklingen står att finna i proffsvärlden. Borde konsumenter som vill ha det allra senaste söka sig till proffsprodukter?
Studioprodukterna är vanligen inte byggda för konsumenter, de har andra behov och uppgifter. En D/A-omvandlare är kanske något som kan leva i båda världarna. Men när det kommer till en equalizer till exempel, så är en EQ för konsumenter vanligen mycket simplare än en proffs-EQ. Men för den som vill kika över staketet till andra sidan...

En proffsprodukt som fått mycket uppmärksamhet i konsumentkretsar är från Metric Halo, ULN-8 eller LIO-8 som den heter utan mikrofonförstärkare. Har du kommit i kontakt med de produkterna?
Inte mycket, nej. Jag vet att Sonic Studio använder dem och säljer dem till konsumenter inom high-end.

Tittar du på konkurrenters produkter alls eller håller du dig till din egen forskning?
Jag tittar inte på dem mycket alls, faktiskt. Anledningen är att om du tar fram en ny produkt och tittar på en konkurrent, så hamnar du i konkurrentens sätt att tänka. Du begränsar dig själv, på sätt och vis. Det är bättre att börja från ett blankt papper.

Men då måste du ha väldigt stor tilltro till din egen förmåga att hitta den bästa lösningen utan att titta på någon annan.
Ja, det förstås. Det är ett tvåeggat svärd. Man måste åtminstone ha några idéer om vad man vill göra. Det finns tillfällen då det hjälper att kolla på vad andra gör.

Det finns flera nya produkter som har antingen wifi eller trådbunden ethernet, för att läsa musik direkt från en server. Ni har MAN202 som kommer snart, Devialet-förstärkaren kommer få en wifi-uppgradering, och Cantata från Resolution Audio har också nätverkskoppling, så den produktkategorin verkar vara på gång. Är det bara ett sammanträffande eller influeras alla av varandra?
Jag tror det är en generell trend inom high-end, det här med nätverksbaserad uppspelning. Så det är en logisk konsekvens av det.

Tror du att nätverksanslutning kommer ersätta direkt anslutning till dator via USB eller firewire?
Ja, förmodligen. Men då krävs en DAC som klarar anslutning via ethernet.

Eller en separat konverterare, som versionen av MAN202 utan DAC.
Ja det är också en lösning.

Jag förväntade mig lite att ni skulle släppa något i stil med INT202, men för ethernet.
Ja det finns på vår lista förstås. Inom proffsljud är det några ethernet-baserade format på gång. Som vanligt tävlar formaten mot varandra.

Interjuv med Daniel Weiss

Så du väntar på att det ska koras en vinnare?
Jag vet inte än, jag behöver kolla närmare på dem.

Är du orolig att firewire ska tappa mer i popularitet? Det är inte så vanligt utanför Apple-världen.
Ja, det är sant. Jag vet inte hur framtiden ser ut för firewire, men vi måste förstås vara förberedda om de skippar firewire helt. Men för tillfället mår formatet fortfarande bra.

För USB har det skett mycket utveckling på senare tid. Det finns äntligen flera olika implementationer av asynkron USB med upp till 24 bitar och 192kHz, till och med utan behov för speciella drivrutiner i vissa fall. Är det något du överväger?
Javisst.

Hur kommer det sig att du valde firewire framför USB från första början?
Vi hittade det chip som vi använder. Det är konstruerat specifikt för högkvalitativ ljudöverföring via firewire. Det var tilltalande, och vid den tidpunkten fanns ingen asynkron USB eller 192kHz över USB.

Och det hade varit för dyrt att utveckla själv?
Jag undersökte det faktiskt inte. Jag hittade firewire-chipet och blev alldeles tagen, så att säga.

Du har byggt en del specialprodukter genom åren. Vilken är din favoritkonstruktion?
Vi byggde A/D och D/A-omvandlare för Sveriges Radio. Vi byggde dem till Schweiziska AT&T och det företaget rustade hela Sverige för förlustfri överföring via satellitlänk och sådant. Det är länge sedan nu, så det var bara 48kHz, 20 bitar.

Det är inte så dåligt.
Inget var komprimerad, det var linjär PCM, 2mbit/s tror jag det var. Så till det projektet konstruerade vi A/D och D/A. Det var väldigt hög kvalitet för sin tid. Jag tror Sverige var deras enda kund, och projektet lades ner så småningom.

Tycker du om att arbeta med den sortens specialuppdrag där du måste lösa problem som aldrig lösts förut?
Ja det projektet var ganska roligt. Vi tillverkade hundratals omvandlare så det blev ganska lönsamt i slutändan. Men vi har också haft andra projekt som vi inte borde ha gjort. De äter mycket tid.

Finns det någon produkt du skulle vilja bygga, men som du inte tror det finns kommersiell efterfrågan för?
Ja, det finns en. På vår idélista finns en speciell testutrustning som gör det möjligt att mäta om t ex strömkablar har någon påverkan på ljudet. Men jag vet inte om det är en bra idé att bygga något sådant.

Det där är ett lite kontroversiellt ämne, strömkablar. Vad är din personliga åsikt?
Jag har inte gjort några jämförelser. Jag är tveksamt inställd till just strömkablar, för anhängare av sådana bryr sig inte om kabeln i väggen.

Jag tror argumentet är att den del som är exponerad fungerar som en antenn, som behöver skärmas.
Men kabeln i väggen är också en antenn.

Så om det inte är ett filter så spelar det ingen egentlig roll?
Ett filter är något annat, förstås. Men bara en kabel... Givetvis har den någon sorts filtrerande effekt oavsett, men en kabel ska inte ge mycket filtrering jämfört med en strömrenare som är en annan femma.

Så du rekommenderar att man tittar närmare på strömrenare hellre än nätkablar?
Ja om man vill göra något åt strömförsörjningsdelen.

Ni verkar ha en väldigt noggrann produktutvecklingscykel, inga produkter känns framstressade.
Vi är alltid sena (skrattar). Det har att göra med att vi arbetar med flera projekt parallellt och är ett begränsat antal personer. Till slut måste vi koncentrera oss på något enskilt projekt och just nu är det MAN202. Det är två personer som jobbar med den. Vi gör förmodligen för många olika saker med tanke på företagets storlek.

Finns det någon produkt som du tycker släpptes lite för tidigt?
Man kan säga att alla produkterna släppts för tidigt, eftersom vi gör revideringar och förbättringar. Men man kommer till en punkt där man måste göra ett produktsläppt. Den måste fungera i någon bemärkelse förstås, men samtidigt måste man tillåtas få kundfeedback. Det är ett slags evolution. Vår EQ i proffssegmentet började till exempel som en ganska enkel sak och nu har den linjär fas, dynamisk EQ, etc. Det var en evolution baserad på kundfeedback och på teknologiska framsteg.

Du sa att ni har för många projekt, men planerar ni att lägga till fler sorters komponenter? MAN202, DAC202 och Medea har ingång för extern klocksignal, så kommer det kanske en CLOCK202?
Förmodligen inte. Om vi gör en sådan är det bara för att marknaden efterfrågar den. Tekniskt sett är det inte vettigt, tycker jag. Klockan ska idealiskt sett vara precis vid DAC-chippet eller ADC-chippet. Så om man har en atomklocka, vilket är en dålig idé hur som helst eftersom det inte är precisionen i klockan man behöver utan jitterprestandan—de där 10MHz rubidium-klockorna måste ändå tas ner till rätt frekvens med en PLL och då introduceras jitter igen. Det är en dålig idé, hela rubidium-grejen. När det gäller våra firewire-produkter så agerar de som klocka gentemot datorn. Men med extern klocka, när du byter till en låt med annan samplingsfrekvens så måste man också byta samplingsfrekvens på klockkällan, vilket blir omständigt. Så jag skulle helst undvika extern klocka.

Numera finns produkter som Nad M2, Lyngdorfs förstärkare, Devialet D-premier... Kommer du bygga en digital förstärkare?
Ja, defenitivt. Vi gjorde en förut men ska bygga en ny nu. Mindre och billigare.

Blir det traditionell klass D eller gör du någonting nytt?
Jag vet inte än.

Laborerar du fortfarande med teknikvalet?
Från början ville jag göra traditionell klass A/B, men jag tror det blir klass D igen eftersom det är framtiden.

Det finns mycket kritik mot klass D för att distorsionen ökar med frekvens, så diskanten blir dålig. Är det något du oroar dig över?
Nej jag tror inte det. Det beror på implementationen. Med dagens teknik kan man göra det väldigt bra.

Finns det några specifika klass D-förstärkare du hört som du verkligen gillar?
Ja, Hypex-modulerna till exempel. De är riktigt bra.

Du har Medea+ och DAC202, som båda är ganska high-end. Tror du det finns en marknad för något som kostar som halva DAC202?
Vi har DAC2 i proffssegmentet som kostar ungefär hälften av en DAC202. Vi funderar på att göra något ännu billigare men det ligger fortfarande långt in i framtiden.

Interjuv med Daniel Weiss

Du verkar gilla att ha kontroll över alla aspekter av konstruktionerna. Har du gått så långt som att fundera på att konstruera dina egna DAC-kretsar, i linje med dCS Ring-DAC?
Nej, inte än. Men det är kanske något för framtiden. Kanske inte på chipnivå, men en kombination av chip som utgör kärnan i en omvandlare.

Jag läser bloggen från din Asiatiske distributör, Kent Poon, och han lade ut en 430 sidor PDF med jämförande tester av operationsförstärkare [eng. op-amps] som hade utförts med hjälp av utrustning från dig bland annat.
Ja det gjordes av en av våra ingenjörer, Samuel Groner.

Det måste förstås ha hjälpt er utveckla nya utgångsstegen för Medea [som gör att den nu kallas Medea+].
Ja det är hans konstruktion.

Men DAC-chip då, hur utvärderar och jämför du dem? Så mycket hänger ju på implementationen.
Det finns faktiskt inte så många möjliga implementationer för ett givet chip. Jag utvärderar dem baserat på specificerad prestanda, vanligtvis. Jag göra inga lyssningstester, utan kollar på specifikationerna.

Ja det verkar ju fungera.
Ja, hittills så.

Det finns andra DAC:ar, som till exempel Wyred4Sound DAC2, som har fått mycket uppmärksamhet och som använder samma Sabre-chip som ni har i DAC202. Jag såg en recensent säga att DAC202 är bättre, men att det är riktigt, riktigt nära och för en tredjedel av priset. Nu menar jag inte att de kopierat er produkt, men är det något du oroar dig för?
Nej, inte så mycket. Det ligger mycket i företagets namn också. Om vi skulle göra en DAC som är sämre än föregångaren så skulle den ändå anses bra eftersom det är en Weiss. Fast det borde jag kanske inte säga... (skrattar)

Gör du något för att göra det svårare att kopiera era konstruktioner?
Nej, faktiskt inte. Kent bad mig sudda bort Sabre-namnet från chipet, men jag glömde bort att göra det (skrattar). Men jag är inte så petig med sådant.

Du är trygg i att du vet vad du gör och att det kommer löna sig i slutändan?
Ja precis. Jag tror också att marknaden är för liten för att någon ska stjäla vår design. Så mycket pengar finns det inte i den här branschen. Jag är inte så orolig.

Interjuv med Daniel Weiss

Alla recensioner verkar samstämmiga i att DAC202 är väldigt behaglig att lyssna på. Men är behaglig detsamma som korrekt?
Nej, inte nödvändigtvis. Å andra sidan tror jag att våra produkter är väldigt avslöjande, så om du har en dålig inspelning kommer den verkligen låta dåligt. Det är inte vad jag skulle kalla behagligt. En behaglig produkt skulle kanske dölja tillkortakommanden i inspelningen. Jag tror inte våra produkter gör det faktiskt.

Jag har jämfört DAC202 med några andra komponenter, och upplever det som om det finns en grundläggande skillnad i konstruktionen, vilket märks extra tydligt i diskanten. Vet du vad det skulle kunna vara för skillnad?
Jag vet inte. Vi gör våra produkter så bra som möjligt ur teknisk synvinkel. Det är vår metodik, enkelt uttryckt. Om det finns distortion så är vi inte nöjda. Vi försöker göra hela designen så transparent som möjligt. Det är därför vi inte gör något med rör.

Du nämnde att ni inte tittar så mycket på andra konstruktioner, men lyssnar du på annan utrustning alls?
Bara på det jag har hemma.

Så om någon produkt får mycket uppmärksamhet och sägs vara bättre än en av dina kanske, kollar du inte upp den då?
Än så länge har det inte hänt. Det finns inte mycket som är bättre än Weiss! (Skrattar)

Det kan du ha som företagets slogan. Lägg till det på visitkortet!
(Skrattar)

Interjuv med Daniel Weiss

MAN202 är en komplett dator. Vilken Linux-distribution är operativsystemet baserat på?
Ubuntu.

Men ni gör lite förändringar. Är det på drivrutinsnivå eller i kärnan?
Nej inte i kärnan, det tror jag inte. Jag är inte så insatt i detaljerna där.

Den styrs med en iPad-app. Hur kommer det sig att ni programmerar de här sakerna själva i stället för att låta specialister utanför företaget sköta dem? Övervägde ni att göra så?
Nej, vi försöker göra allting inom företaget. Det låter envist men den främsta fördelen är att vi vet hur allt är gjort och kan göra förändringar utan att vara beroende av någon annans medgörlighet. Men med Linux är vi förstås beroende av personer utanför företaget, så där har vi redan frångått den principen.

En lösning hade varit att bygga en komponent som använder sig av en existerande mjukvaruplattform i stället för att anlita någon utanför företaget.
Det är det vi gör med Linux. Det finns företag som erbjuder iPad-utveckling men vi har en person som gör den biten mycket bra.

Det finns andra applikationer för iPad som ni kunde byggt hårdvaran att arbeta med.
Jag vet inte om det hade varit så enkelt. Användargränssnittet är väldigt viktigt för den här produkten, och det måste se annorlunda ut än alla andras. Det måste ha vårt varumärkes image.

Kan man nå MAN202 via en webbläsare också?
Det är möjligt i teorin.

Den har ingen display, så hur konfigurerar jag den från första början?
Den är helt klar från start, men givetvis finns det en konfigurationssida.

Så om iPad:en är på samma nätverk kommer den automatiskt hitta MAN202?
Ja.

Om jag raderar SSD-disken eller om den går sönder, eller om moderkortet havererar på något vis, kommer DAC:en fortfarande fungera då?
Hmmm... Ja.

Så då förvandlas den til en DAC202?
På sätt och vis, ja (skrattar). Det beror på hur signalvägen är konfigurerad, men vi kan sätta den att ha AES/EBU som standard eller något sådant.

Det där är en oro många har. Användare av en viss annan high-end-DAC har haft problem med drivrutiner: Att hitta dem för nedladdning, svårigheter att få till bit-transparens, återkommande datorkrasher. Mjukvaruutveckling är nytt i high-end och kräver en ny nivå av support för konsumenten. En förstärkare fungerar så länge inget fysiskt går sönder, men detta är lite annorlunda. Man skulle behöva logga in till den över SSH för att fixa konfigurationsfel.
Det är möjligt tack vare internetuppkopplingen. Den kan också uppgradera sig själv. Vi har en flik i iPad-applikationen som låter basstationen logga in till våra servrar och uppdatera sig själv.

Det är lite av en niche-produkt, men tror du folk kommer försöka modifiera och hacka den?
Jag vet inte. Jag tror det skulle hända om den var billigare. De som pysslar med sådant tror jag inte köper något i den här prisnivån.

Hur hanteras support? Tänk om den slutar fungera?
Det beror på vilket land du är i. I vissa länder har vi supportpersonal.

Så det är beroende på distributionsavtal, så att distributören sköter support i vissa länder medan för andra sköts det av er från Schweiz?
Japp.

Kan jag styra den med en annan iPad-app, eller är protokollet mellan iPad och MAN202 helt eget?
Jag har inte tänkt på det, men den är troligen inte styrbar med någon annan app.

Kommer ni stödja andra “pads”? Det kommer massor av pekdatorer nu.
Ja, så småningom antar jag.

Det finns flera olika ekosystem för app-utveckling till pekdatorer. RIM som gör BlackBerry släpper en, Android 3.0 (Honeycomb) är en annan, HP kör med WebOS och sen finns iOS från Apple. Så vi har fyra stora konkurrenter, alla med olika programmeringsspråk.
Det ger förstås problem med att porta applikationen.

Så ni kommer huvudsaklingen hålla er till iPad?
Jag antar det, ja.

När det gäller finesser, varför ska man köpa en MAN202 i stället för en Mac mini och en DAC202?
Det är upp till dig, förstås. Fördelen med MAN202, eller det är i alla fall målet, är att det är myckt enklare att konfigurera och handha, så man slipper strula runt med operativsystem, drivrutiner och uppgraderingar, rippningsformat etc. Det är tanken. Du behöver inte ha en dator i vardagsrummet, inget tangentbord och ingen mus, ingen skärm. Men man kan absolut klara sig med en Mac mini och en DAC202, det går utmärkt, men det passar inte alla.

Så är målgruppen personer som är lite tveksamma till att ge sig in i datorbaserad lyssning men som har de ekonomiska resurserna att köra bra utrustning?
Ja, så är det.

Kom idén till produkten från möten med personer ur den kategorin?
Inte nödvändigtvis. Det var mer så att man kan ha en hifi-anläggning och inte dator plus hifi. Det är grundtanken.

Eftersom den innehåller en dator kan den potentiellt köra DSP-grejer som rumskorrigering eller vad man nu vill, vilket jag antar är lite svårare att replikera på en Mac mini.
Inte nödvändigtvis, faktiskt. Vad gäller beräkningskraft så är det inga problem.

Den har ingen volymkontroll, åtminstone inte än. Det och avsaknaden av display skiljer den från DAC202. Är det av kostnadsskäl?
En display på enheten behövs inte eftersom man har iPad:en. Man kan ställa iPad:en i sin dockningsstation så ser man displayen hela tiden. Volymkontrollen kommer vi implementera förstås.

Ni beslutade också att inte ha någon lagring i enheten. Hur lyder argumenten där?
Att man kan öka lagringens storlek, ha den i ett annat rum för att slippa ljud från fläktar och hårddiskar. Man kan ha väldigt stor kapacitet, backuper och redundans.

Varför har ni ingen hörlursutgång på MAN202?
Bra fråga, jag vet inte! Det måste finnas något skäl, men nu tänker jag “varför skippade vi det?”

Jag har noterat att när ni beskriver DAC:en i MAN202 så är ni väldigt noga med att alltid säga att den är av likvärdig kvalitet med DAC202. Ni säger inte att den är identisk.
Ja de är inte identiska. MAN202 är lite bättre än DAC202.

För att den har fler DAC-chip?
Sabre DAC-chippet har 8 kanaler. I DAC202 använder vi 2 DAC-kanaler per ljudkanal eftersom vi har hörlursutgången som använder separata DAC-kanaler då den har en volymkontroll. Så det är enda anledningen. I MAN202 har vi ingen hörlursutgång, så vi använder 4 DAC-kanaler per ljudkanal.

Vad är det som blir bättre?
Man kan använda DAC-kanalerna parallellt och addera utsignalen från dem. För varje dubblering av kanaler får man 3dB mer signal/brus-förhållande. I teorin. Man når förstås någon sorts termiskt brus i slutändan.

Är det inte ett problem att den delar låda med en dator? Blir det inte mycket störningar innuti lådan?
Nej, de är separerade av en metallplatta. Jag har inte sett något problematiskt.

Är alla planer för framtida produkter hemliga?
Nej nej. Vi har en proffsprodukt på gång som är en 8-kanalig A/D- och D/A-omvandlare, och på konsumentsidan ett försteg i samma format som ATT202, ett aktivt försteg för de som fortfarande behöver en sådan till analoga källor. Sen hade vi planer på ett större försteg i storleksnivå med Medea, med alla koncept klara men det förändrades helt när datoruppspelning slog igenom. Så vi måste tänka om lite med den.

Interjuv med Daniel Weiss

Och klass D-förstärkaren.
Ja. De kommer vara i samma storlek som MAN202, som monoblock. Försteget kommer ha inbyggd A/D-omvandlare.

Kommer ni göra en separat A/D för de som vill digitalisera sin vinyl till exempel?
Det finns också med på listan faktiskt. Men det kommer förmodligen bli ett försteg i slutändan, för det är logiskt att göra ett försteg på det viset. Förmodligen får den D/A också.

Så en DAC202 med ett försteg?
Ja, något åt det hållet. En DAC202 med A/D så den får analoga ingångar också.

I diverse internetforum går det hitta kritik mot att DAC202 använder operationsförstärkare i stället för diskreta komponenter, då några personer menar att det säkert är en bra produkt men att den skulle vara ännu bättre med mer påkostade utgångssteg.
Det är klart det alltid kan bli bättre. Vi bygger våra egna diskreta utgångssteg nu, och de är bättre än i princip alla andra operationsförstärkare som existerar. Men de är dyrare, med ganska rejäl marginal.

Den uppgraderingen till Medea kostar något i stil med 5000 euro?
Den kostar ungefär 4000 euro.

Finns det någon annan kompromiss du känner att du gjort i DAC202 eller MAN202?
Vi använder firewire, och att lösa det helt på egen hand är inte lätt. Man måste sätta sin tillit till ett chip, och det utgör en begränsning förstås. Kanske kunde man göra något med klockningen också.

Men du har dubbla PLL:er redan, så hur mycket bättre kan klockningen bli?
Som det är nu kommer huvudklockan ur en PLL. Om den körs i internt läge, vilket den gör via firewire, så skulle vi kunna ha en dedikerad klocka för det syftet. Det skulle kunna vara ett sätt att förbättra den.

Hur mycket tid har du att lyssna på musik enbart för njutningens skull?
Jag borde ta mig lite sådan tid (skrattar).

Lite för lite, alltså?
Ja, för lite faktiskt. Jag lyssnar på musik förstås, men mer i bakgrunden. Men så fort jag får hem en MAN202...

Så du har den inte själv än?
Jag har rippat alla mina CD till min NAS, så jag väntar på den nu.

Tror du att för mycket tid spenderad med att lyssna professionellt eller i arbete med ljud påverkar din förmåga att lyssna enbart för musiknjutningens skull?
Jag är inte så mycket av en kritisk lyssnare som du antyder, så jag är väldigt öppensinnad, jag analyserar inte allting. Jag tror inte det i alla fall.

Men om du lyssnar väldigt lite, finns det inte en risk att du tappar kontakt med de kunder du bygger produkter för?
Jag vet inte. Jag föredrar faktiskt att gå på konserter.

Aha, så då vet du hur det verkligen borde låta.
Jag tror inte man kan förvänta sig att hifi-anläggningen ska låta som en konsertsal. Jag vet att folk försöker uppnå det målet, vissa i alla fall, men de är två olika saker. Du har hela inspelningsprocessen emellan, vilket är en konstform i sig. Så man har i slutändan en produkt skapad av inspelningstekniker, av all utrustning däremellan, så det finns ingen poäng i att försöka få till konserthallskänslan hemma.

Men finns det inte en poäng i att försöka komma så nära som möjligt, eller är det bara ett sätt att göra sig frustrerad?
Jag tror det är det andra alternativet. Det är klart man kan försöka komma så nära som möjligt, men man kan aldrig nå hela vägen. Du har inte människorna som sitter runt dig där hemma, du har inte samma akustik, du har inte orkesterns storlek.

Har du en skivspelare hemma?
Jag har en, ja. Men jag använder den aldrig (skrattar).

När använde du den senast?
Det måste vara ett år sedan eller så.

Så du är verkligen trogen det digitala.
Jag erkänner det, ja. Men det är ett planerat plugin till MAN202, en vinylsimulator.

Jag pratade med Michael Fremer i går, och han säger att när han digitaliserar vinyl så behåller inspelningen vissa av de kvaliteter som gör att han gillar analogt ljud. Men det bevisar ju bara att digitalljud kan förmedla de egenskaperna. Han säger också att när man pressar musik till vinyl så händer något med ljudet som man inte kan uppnå på något annat sätt. Har du funderat på vad det kan vara?
Javisst. Vissa parametrar kan man få fram, som den dåliga kanalsepareringen, eller basresonans (rumble).

Och frekvensrespons.
Ja. Jag måste testa och se om vi kan få till någonting.

Vad har du för anläggning hemma?
Jag har inget märkvärdigt. Jag har högtalare från Chario, ett italienskt high-end-märke.

Hur provlyssnar du utrustningen ni bygger? Gör ni lyssningstester över huvud taget?
Nej, i princip gör jag aldrig det. Jag har ett par Stax-lurar för en del lyssning, men jag bedömer inte elektroniken baserat på lyssningstest.

Gör någon annan i företaget det?
Nej.

Så det är en renodlad ingenjörsprodukt?
Ja.

Är du inte orolig att ni missar någon parameter som ni inte lyckats mäta?
Det kan finnas sådana, men vi försöker mäta väldigt många olika saker. Man kan förstås aldrig vara säker på att man täckt allting, men hittills har det fungerat bra.

Har du några externa personer som testar utrustningen åt dig?
Inom proffssegmentet har vi det, några öron vi har förtroende för, så att säga. De säger till oss direkt om något är fel.

Men inte inom konsumentprodukterna?
Nej, inte i det segmentet, hittills. Vi får förstås reaktioner från konsumenterna, men vi ändrar inget beroende på de reaktionerna. Hittills har gensvaret varit väldigt bra. Det har inte varit några kommentarer i stil med “det här och det här är dåligt”. Så det har inte varit ett problem än så länge.


Ett stort tack till Daniel för intervjun. Weiss MAN202 planeras släppas under sommaren 2011.


Skriven av:
Ola Björling

Publicerad: 2011-04-20
Uppdaterad: 2011-04-21