Component - för entusiaster av ljud och bild.

Ted

Tramsig, infantil och snuskig. Mycket kan man skylla komedin Ted för. Historien om den munlädersmorde, livs levande nallebjörnen med fallelse för det extremt ekivoka lär få många moraltanter att greppa efter högafflarna och häxkvastarna. Ful i mun är bara förnamnet. Teds bromance-bästis och tillika livskompanjon, John (Mark Wahlberg), är en riktig slashas han med och befinner sig på ungefär samma mentala nivå, både när det kommer till intressen och ambitioner. Även om han är den blygare av de två så attraheras han av samma typ av förlustelser. Det är röka, kröka, fötterna på soffbordet och vintage Blixt Gordon på storbildsteven som gäller. Men innerst inne är John en hyvens kille med ett stort hjärta, något som bildsköna flickvännen Lori (Mila Kunis) fastnat för. Till slut får hon dock nog av den fräcke mjukisen Ted och övertalar John att tvinga honom ur huset. Samtidigt ger hon sin pojkvän ett ultimatum, styr upp ditt liv, eller finn dig själv dumpad...

Ted (blu-ray)

Ted är en komedi med dialogen fast förankrad i de nedre regionerna. Det var ett tag sedan jag såg en film med så pass grovkornig dialog. Köns- och svärorden flyger som en flock uppskrämda fladdermöss genom rummet samtidigt som Ted förlustar sig med stadens galanta damer på de mest illustra vis. Men bland de plumpa skämten och den grafiska komiken finns det också en viss subtil udd och nymodighet i dialogen som jag inte kan värja mig mot. Spontangarvande av det här slaget var också ett tag sedan man upplevde.

Ted (blu-ray)

Regimässigt är det lite hattigt, kanske på grund av att regissören Seth MacFarlane även agerade manusförfattare och Teds stand-in under inspelningen. Men i hans kläder får i alla fall karaktären Ted någorlunda liv och värme. Mark Wahlberg fungerar OK som den hopplöse slackern och visar att han kan hantera komedi likaväl som action. Mila Kunis gör hans karriäristflickvän med välbalanserad stringens och attityd. De känns båda som trovärdiga karaktärer och ett kärlekspar som faktiskt kunde existera in real life. Animeringen fungerar utmärkt och efter ett tag glömmer man att Ted bara är en datorkonstruktion. Bifigurerna, med bl a Giovanni Ribisi, Joel McHale, Patrick Warburton och Jessica Barth är spot-on, liksom referenserna till klassiker som Blixt Gordon, Rymdimperiet slår tillbaka och Indiana Jones. Slutet är dock Hollywoodskt tillrättalagt. Men kul för stunden, det hade jag.

Ted (blu-ray)

Bilden

Blu-rayutåvan spelades in digitalt (Panavision Genesis Camera) och det är en riktigt stark bild vi presenteras med. Fina. livliga färger, toppenbra detaljer, stark svärta och realistiska hudtoner.

Ljudet

Givetvis är det dialogen som står i fokus och den är tydlig och krispigt ren. Men även soundtracket och en del välplacerade surroundeffekter med fin pondus och kraft får sitt utrymme. Formatet lossless English DTS-HD Master Audio 5.1 säkerställer en bra kvalitet, rent tekniskt.

Produktion/Extramaterial

Inga överdåd men här finns några rätt så OK bitar. Eller vad sägs om en gag-reel, 16 bortplockade scener, ett informativt och intresseväckande kommentarspår med Seth MacFarlane, Mark Wahlberg och Co-Writer Alan Sulkin, en förvånansvärt habil 25-minuters making-of, ett nedslag på den hysteriska slagsmålscenen och ett sjok med 10 minuter alternativa tagningar.

Sammanfattning

Möt Ted, en nallebjörn vars attityd är så långt från Nalle Puhs du bara kan tänka dig. Vissa manusmässiga tveksamheter kan inte hindra mig från att tycka att detta faktiskt är riktigt kul. I alla fall stundtals. Schysst bild och ljud och en hygglig bonussektion adderar mervärde.

Betyg

Filmen:  6
Bilden: 8
Ljudet: 6
Extra: 5
Totalt: 63%

Film-info

Kategori:   Komedi
Mediatyp: Blu-ray
Region: B
Ljudformat: DTS 5.1 HD MA (Engelska)
Bildformat: 1.85:1 Widescreen (1080p)
Text: Danska, Engelska, Finska, Franska, Holländska, Italienska, Koreanska, Norska, Polska, Portugisiska, Rumänska, Spanska, Svenska, Thailändska
Längd: 106 minuter
Film år: 2012
DVD år: 2013
Release: 2013-02-06
Bolag: Universal
EANUPC: 5050582923841
Länk till: IMDB

Om recensionen

Skriven av:   Oscar Heimburg
Skapad: 2013-02-21