Component - för entusiaster av ljud och bild.

ParaNorman

Om du inte fått nog av alla zombiefilmer och ditto serier som sköljt över oss de senaste åren kan det vara läge att spana in ParaNorman, en animerad skräckkomedi tillverkad med det senaste i stop motion-teknik, av skaparna bakom "Coraline" från 2009. Här möts vi av drösvis med Shaun of the Dead och The Goonies-referenser, fast med en komisk tvist. Släng in en busslast lik, förvridna skelett och elaka spökskratt och du förstår vad det handlar om. Visserligen är filmen riktad mot de yngre biobesökarna, men kanske inte alltför unga. Det ÄR lite läskigt stundtals, något som betonas av de bombastiska ljudeffekterna.

ParaNorman (blu-ray)

Handlingen kretsar kring outsidern Norman som är mer bundis med de levande döda i sin fantasi än riktiga människor i sin omgivning. För i den senare kategorin har han ingen vidare framgång socialt, vare sig i plugget eller inom den egna familjen. Från att hänga med (sin döda) farmor i vardagsrumssoffan ökar Normans ansvars successivt, till en kamp för att rädda sin hemstad från en elak häxa och horder av levande döda. På vägen får han tampas med korkade vuxna, en 300 år gammal förbannelse, illasinnade skogar, hemsökta kyrkogårdar och läskiga spökhus. Med sig har han sin lika mobbade tjocka kompis Neil, och efterhand även ett gäng osannolika bundsförvanter, tillika de skolkamrater som tidigare mobbat stackars Norman.

ParaNorman (blu-ray)

Det underliggande temat, mobbing, hanteras med varsam hand och moralkakan i slutet känns för en gångs skull inte vidare svårsmält, utan faktiskt rätt angelägen. Det tar inte många minuter innan man sitter och hejar på den udda antihjälten. Den toppenfina animationen gör sitt till. En film som fungerar för de flesta åldrar, från 10-år och uppåt!

ParaNorman (blu-ray)

Bilden

ParaNormans bild är en demonstration över hur bra modern stop-motion animation har blivit. Här återges det nästintill perfekt, med starka detaljnivåer, ordentlig kontrast, magiska skuggbilder och en mycket livfull färgpalett. En njutning för alla HD-geeks.

Ljudet

Ett levande och engagerande ljudspår med gott om tryck i dynamiken, ett fantasifullt soundtrack, frikostigt med surroundeffekter, krispig dialog (den engelska, inte så mycket den svenska, som låter betydligt mer instängd) och maffig lågbas ur LFE-kanalen.

Produktion/Extramaterial

Extramaterialet spänner över några preliminära animerade sekvenser, en kort titt bakom kulisserna, en minidokumentär samt ett förvånansvärt lågmält men samtidigt underhållande kommentarspår med regissörerna Chris Butler och Sam Fell.

Sammanfattning

ParaNorman fungerar för hela, nåväl ialla fall den äldre delen av, familjen. Roligt och läskigt om vartannat och dessutom ett budskap som känns angeläget.

Betyg

Filmen:  7
Bilden: 9
Ljudet: 8
Extra: 5
Totalt: 73%

Film-info

Kategori:   Komedi/animerad
Mediatyp: Blu-ray
Region: B
Ljudformat: DTS 5.1 HD MA (Engelska), DTS 5.1 (Svenska, Danska, Norska, Finska, Holländska)
Bildformat: 2.40:1 Widescreen
Text: Svenska, Danska, Finska, Norska, Engelska, Franska, Holländska
Längd: 92 minuter
Film år: 2012
DVD år: 2013
Release: 2013-01-30
Bolag: Universal
EANUPC: 5050582924428
Länk till: IMDB

Om recensionen

Skriven av:   Oscar Heimburg
Skapad: 2013-02-25