Component - för entusiaster av ljud och bild.

Lindsey Buckingham – Songs from the small machine, Live in L.A.

Gitarristen, sångaren och låtskrivaren Lindsey Buckingham är kanske mest känd som en av medlemmarna i Fleetwood Mac, en grupp som haft enorma framgångar världen över sedan 70-talet. Den gode Lindsey har dock även vid sidan av Fleetwood Mac haft en solokarriär, en lyckad sådan med mängder av bra låtar.

Lindsey Buckingham – Songs from the small machine, Live in L.A. (blu-ray)

Jag blev riktigt glad när denna utgåva landade i min brevlåda för en tid sedan. Herr Buckingham är en underbar gitarrist enligt mig. Nu pratar vi ingen snabbsprutare som drar iväg 100 toner i sekunden. Lindsey kvider och svettas fram sina solon med enastående känsla. Han är även en mycket duktig låtskrivare som gång efter gång lyckas snickra ihop den ena poppärlan efter den andra. Den tredje anledningen till att jag gillar Lindsey Buckingham är hans sätt att sjunga. Han har en ljus och intensiv stämma och sjunger med mycket stor trovärdighet och inlevelse.

I april 2011 uppträdde han och kompbandet på Saban Theatre i Beverly Hills, efter att tidigare ha släppt sjätte soloskivan Seeds We Sow. Denna utgåva spelades in under kvällen.

Lindsey Buckingham – Songs from the small machine, Live in L.A. (blu-ray)

Vi möts av en sparsmakad men elegant scendekor och under dom första fem låtarna uppträder Lindsey själv med diverse akustiska gitarrer. Jag var lite tveksam i början av konserten, det är lätt att sång och gitarr blir lite långtråkigt. Glädjande nog försvann tveksamheten snabbt och det beror på bra låtar, samt Lindseys sätt att spela och sjunga. Han gör det med enorm inlevelse och den fina bild och ljudkvaliteten gör att man inte missar något! Vid flera tillfällen fick jag gåshud av att se och lyssna på denne mästerlige artist och det är ta mig tusan INTE vanligt kan jag lova! Fleetwood Mac hiten Big Love som spelas som femte låt i konserten är ett utmärkt exempel på vad jag menar.

Under andra delen av konserten ansluter sig kompbandet på scenen. Solonummer och Fleetwood Mac klassiker varvas och framförs mycket bra av det grymt duktiga bandet och herr Buckingham. Den akustiska finalen med egna Seeds We Sow, avslutar konserten mycket vackert och känslofyllt.

Lindsey Buckingham – Songs from the small machine, Live in L.A. (blu-ray)

Bilden

Bilden presenteras i 1.78:1 och 1080i. Vi bjuds på ett snyggt och elegant bildarbete som på bästa sätt täcker in vad som händer på scenen och i publiken. Färger är mättade och svärtan rejält djup. Det som kan störa en del är ett visst brus och en del oroligheter i svärtan. Dessa problem framträder ofta när dom violetta strålkastarna används på scenen. Förutom dessa ev problem är bilden bra och funkar på stora dukar.

Ljudet

Ljudet är riktigt bra och det är inga som helst problem att höra något av instrumenten eller sången. Dessutom är det dynamiskt och med klara Hifi kvaliteter! Ansvariga har uppenbarligen stor kunskap och har kranat fram en ljudproduktion av bästa kvalitet!

Låtlista.
01.Shut Us Down
02.Go Insane
03.Trouble
04.Never Going Back Again
05.Big Love
06.Under The Skin
07.All My Sorrows
08.In Our Own Time
09.Illumination
10.Second Hand News
11.Tusk
12.Stars Are Crazy
13.End of Time
14.That’s the Way Love Goes
15.I’m So Afraid
16.Go Your Own Way
17.Turn It On
18.Treason
19.Seeds We Sow

Produktion/Extramaterial

Vi bjuds på en intervju med Lindsey där han pratar om nya skivan och att turnera igen. Visst är det intressant, men jag hade önskat mig betydligt mer.

Sammanfattning

Jag tycker mycket om denna konsert. Lindsey Buckingham har under åren samlat på sig en låtskatt som heter duga. När han och det mycket duktiga bandet dessutom blandar in Fletwwod klassiker kan jag inte annat än jubla. Bilden är ofta bra, men med vissa skavanker, och ljudet håller toppklass! Är du nyfiken kollar du naturligtvis upp denna utgåva med klara Hifi-kvaliteter som håller för många sittningar i biosoffan.

Betyg

Filmen:  8
Bilden: 7
Ljudet: 9
Extra: 5
Totalt: 73%

Film-info

Kategori:   Musik
Mediatyp: Blu-ray
Region: R
Ljudformat: DTS HD Master Audio 5.1 (engelska) LPCM Stereo (engelska) Dolby Digital 5.1 (engelska)
Bildformat: 1.78:1 Anamorfisk
Text: Engelska, franska, spanska och holländska (intervjuer)
Längd: 142 minuter
Film år: 2011
DVD år: 2012
Release: 2012-04-14
Bolag: Eagle Vision/Playground
EANUPC: 5051300509378
Länk till: IMDB

Om recensionen

Skriven av:   Stefan Praetorius Naurin
Skapad: 2012-06-06


Tack till Playground Music Scandinavia för recensionsexemplaret.