Component - för entusiaster av ljud och bild.

Santana – Greatest Hits, Live At Montreux

Legendariska gitarristen Carlos Santana släpper med sitt lika legendariska band Santana, en bejublad konsert från Montreux jazzfestival 2011. Och med tanke på att Santana släppt skivor sedan slutet av 60-talet, så borde det väl blir en Greatest Hits konsert som heter duga!?

Carlos Santana har betytt oerhört mycket för Latinorocken och sägs vara den person som populariserade den genom att blanda salsa, rock , blues och jazzfusion till en rytmiskt kokande gryta. Han har dessutom inspirerat artister/gitarrister världen över med sitt känslofulla och smakfulla gitarrspel.

Santana – Greatest Hits, Live At Montreux 2011 (blu-ray)

Så hur står sig då Santana i denna konsert? Jag skall villigt erkänna att mina förväntningar inte var speciellt höga. Jag har största respekt för denne legend och har följt honom och bandet genom åren, men han är ändå över 60 år och borde rimligen inte kunna tända till som i fornstora dagar. Tänk så fel jag hade! Carlos och det makalöst duktiga bandet är på strålande spelhumör och det går bara inte att värja sig mot spelglädjen och det goda humör som strömmar ut från scenen.

Man har valt att kalla denna utgåva för Greatetst Hits och det är precis vad det handlar om. Den ena pärlan efter den andra radas upp och latinorytmerna sätter fart på Montreux publiken som omöjligen kan sitta stilla. Carlos Santana myser på scenen och styr sitt band med blickar och tecken.

Santana – Greatest Hits, Live At Montreux 2011 (blu-ray)

Låtar plockas från större delen av karriären och man gör även till publikens stora förvåning, en latinodoftande version av AC/DC gamla hit Back In Black, komplett med två rappare!

Carlos och bandet är oerhört tajta och svängiga, och herr Santanas smakfulla gitarrsolon drar vid flera tillfällen ner rungande applåder och visslingar. Vitala versioner av hits som tex. Black Magic Woman, Jingo och inte minst Maria Maria, visar varför Carlos och hans band uppnått den stjärnstatus som man har.

Santana – Greatest Hits, Live At Montreux 2011 (blu-ray)

Bilden

Bilden presenteras som sig bör när det gäller konserter på Blu-ray i 1.78:1 och 1080i. Jag har genom åren blivit bortskämd med imponerande bildkvalitet på Montreux konserterna, där renhet, färger, svärta och djup varit av toppklass. Denna utgåva är glädjande nog även den riktigt bra med underbar färgprakt, tät djup svärta och skärpa samt djup i bilden som heter duga! Vid vissa tillfällen syns dock spår av brus och en del oroligheter i svärtan.

Ljudet

Även ljudet håller riktigt hög klass med en härlig liveproduktion som får mitt surroundsystem att visa sig från sin bästa sida. Alla instrument (och dom är ganska många) låter naturligt och är välseparerade. Toppen är luftig och botten djup och tajt. Carlos Santanas gitarrsound är härligt tydligt med en ljuvlig mjukhet som ligger på fin nivå i den totala ljudmixen.

Låtlista.

01.Spark Of The Divine
02. SOCC
03. Back In Black
04. Singing Winds, Crying Beasts
05.Black Magic Woman / Gypsy Queen
06. Oye Como Va
07. Maria Maria
08. Foo Foo
09. Corazon Espinado / Guajira
10. Benny & Cindy Solo
11. Jingo
12. Carlos Speaks / Novus
13. Europa (Earth’s Cry, Heaven’s Smile) / I Want You
14. Batuka / No One To Depend On
15. Duende / Open Invitation
16. Make Somebody Happy / Right On Be Free
17. Evil Ways / A Love Supreme
18. Sunshine Of Your Love
19.Smooth / Dame Tu Amor
20. Soul Sacrifice / Dennis Drum Solo
21. Samba Pa Ti
22. Into The Night
23. Love, Peace And Happiness / Freedom

Produktion/Extramaterial

Vi bjuds på intervjuer med Carlos Santana, hans fru Cindy, samt bakom scenen material.

Sammanfattning

Jag har nöjet att meddela att Carlos Santana och hans band låter oförskämt bra och vitalt i denna utgåva, något jag sannerligen inte trodde inför första sittningen i biosoffan. Santana fans trycker på köpknappen och nyfikna kollar naturligtvis upp denna fina utgåva där även bild och ljud håller hög kvalitet. Rekommenderas varmt!

Betyg

Filmen:  8
Bilden: 8
Ljudet: 8
Extra: 5
Totalt: 73%

Film-info

Kategori:   Musik
Mediatyp: Blu-ray
Region: 0
Ljudformat: DTS HD Master Audio 5.1 (engelska) LPCM Stereo (engelska) Dolby Digital 5.1 (engelska)
Bildformat: 1.78:1 Anamorfisk widescreen
Text: Engelska, franska, spanska och holländska (intervjuer)
Längd: 204 minuter
Film år: 2011
DVD år: 2012
Release: 2012-02-21
Bolag: Eagle Vision/Playground
EANUPC: 5051300513078
Länk till: IMDB

Om recensionen

Skriven av:   Stefan Praetorius Naurin
Skapad: 2012-03-04


Tack till Playground Music Scandinavia för recensionsexemplaret.