Component - för entusiaster av ljud och bild.

The Raconteurs – Live at Montreux 2008

Ett sidoprojekt som är en Supergrupp. Ja så kan man faktiskt kalla White Stripes frontman Jack Whites band. Gillar du hård, bluesig och slamrig rock, bör du kasta ett öga eller två på denna recension!

Supergrupp var det ja. Förutom Jack White så består The Raconteurs av soloartisten Brendan Benson på sång/gitarr, basisten Jack Lawrence (The Greenhornes) och trummisen Patrick Keeler (The Greenhornes).

The Raconteurs – Live at Montreux 2008 (blu-ray)

Bandet från Nashville, Tennessee, bildades sommaren 2005 då Jack White och Brendan Benson träffades och skrev låten Steady, as she goes. Bägge blev så nöjda att man plockade in Jack Lawrence och Patrick Keeler. Under resten av 2005 spelade man in fler låtar i Brendan Bensons hemstudio i Detroit och debutplattan Broken Boy Soldiers släpptes.
Succén lät inte vänta på sig. Här kom ett uppkäftigt och slamrigt band som dessutom hade bra sångmelodier i sina låtar.

The Raconteurs gjorde festivalspelningar över större delen av världen och byggde upp ett rykte som ett mycket sevärt liveband. En rolig sidohistoria är att man i Australien heter The Saboteurs. Detta för att ett Australiskt band redan heter The Raconteurs och inte ville släppa bandnamnet ifrån sig. Trots att man blev erbjuden en ansenlig summa pengar.

The Raconteurs – Live at Montreux 2008 (blu-ray)

Andra plattan – Consolers of the Lonely släpptes våren 2008. Även denna skiva mottogs mycket väl och bandet begav sig ut på turné. Festivaler som Glastonbury, Lollapalooza, Reading, New Orleans och Montreux Jazz Festival (där denna konsert spelades is) avverkades i rask takt.

Denna konsert inleds med hårda och slamriga låten Consoler of the Lonely till publikens lycka. The Raconteurs är klart spelsugna och larmar på rejält. Hold up är andra låt och den hårda rocken fortsätter i samma stil. Observera att jag talar om hård rock, INTE hårdrock. Här är det mer midtempo, stötigt, gungande och rejält slamrigt. You don't understand me som är tredje låten, är lugnare och mer finstämd. Gruppen visar att man inte bara behärskar larmandet.

16 låtar bjuds vi på i denna högoktaniga konsert och publiken verkar älska The Raconteurs. Låtmaterialet är varierat och många gånger mycket bra! Det är befriande att se ett band som inte är mainstream, ändå lyckats bli så populära.

The Raconteurs – Live at Montreux 2008 (blu-ray)

Bilden

Bilden presenteras som sig bör i 1.78:1 och 1080i. Vi bjuds på en modern produktion med härlig färgprakt och djup, tät svärta. Bilden fungerar utmärkt på stora dukar som min 110 tums Stewart Studiotek. Till det negativa hör bildbrus som ofta framträder i extra mörka scener med violett ljus, även oroligheter i svärta syns då. Annars är det rent, snyggt, med fint djup och bra skärpa.

Ljudet

Jag har i första hand koncentrerat mig på DTS HD Master spåret som jag anser är det mest välljudande. Bli nu inte oroliga om ni lyssnar på inledande Consoler of the Lonely, för i början av den låter det ganska så illa. Nivåer på instrument och sång ligger duktigt fel, men efter några minuter har ansvarig mixerkille fått ordning på ljudet. Ljudproduktionen är av det elaka och slamriga slaget. Klart charmigt måste jag tillstå! Gitarrer distar taggtrådstungt och det hårda Rickenbacker basljudet tränger igenom på ett bra sätt. Trummorna är både tydliga och tunga, detsamma gäller cymbaler. Keyboard och sångljud ligger på bra nivåer och låter tydligt och snyggt.

Låtlista.

01. Consoler of the Lonely
02. Hold Up
03. You Don't Understand Me
04. Top Yourself
05. Old Enough
06. Keep It Clean
07. Intimate Secretary
08. Level
09. Steady, As She Goes
10. The Switch and the Spur
11. Rich Kid Blues
12. Blue Veins
13. Many Shades of Black
14. Broken Boy Soldier
15. Salute Your Solution
16. Carolina Drama

Produktion/Extramaterial

Det enda extramaterial vi får i denna utgåva är ett fyrsidigt häfte med info om hur The Raconteurs bildades samt bilder.

Sammanfattning

The Raconteurs – Live at Montreux 2008 är en omtumlande upplevelse. Det är stökigt, vilt, originellt och många gånger förbaskat intressant. Ett käftslag som känns bra om ni så vill!
Självklart är inte detta var mans musik, men jag uppmanar er att kolla upp denna utgåva!

Betyg

Filmen:  7
Bilden: 7
Ljudet: 7
Extra: 2
Totalt: 58%

Film-info

Kategori:   Musik
Mediatyp: Blu-ray
Region: R
Ljudformat: DTS HD Master Audio 5.1 (engelska) LPCM Stereo (engelska) Dolby Digital 5.1 (engelska)
Bildformat: 1.78:1 Anamorfisk
Text:
Längd: 100 minuter
Film år: 2008
DVD år: 2012
Release: 2012-06-18
Bolag: Eagle Vision/Playground
EANUPC: 5051300514273
Länk till: IMDB

Om recensionen

Skriven av:   Stefan Praetorius Naurin
Skapad: 2012-06-29


Tack till Playground Music Scandinavia för recensionsexemplaret.