Component - för entusiaster av ljud och bild.

Game of Thrones - Säsong 2

Nu har äntligen säsong två av HBO's hyllade fantasyserie Game of Thrones landat på blu-ray. Det handlar även i denna andra omgång om en mustig kamp om tronmakten i Westeros, ett vidsträckt fiktivt rike som rymmer svekfulla kungaätter, karismatiska riddare, insmickrande lorder, incestuösa förhållanden och ond bråd död. TV-serien är baserad på George R R Martin's romansvit “A Song of Ice and Fire” och han står även för grundmanus. Den första säsongens release på blu-ray innebar en monumental försäljningsframgång för HBO. 11 Emmys och en enorm fan-following borgar för fortsatt intresse för denna maffiga fantasysaga. Den ledande karaktären från säsong ett, Ned Stark (Sean Bean), har försvunnit vilket har splittrat fokus en smula. Säsong två är dessutom mörkare och lägger större vikt vid intriger och fantasy än föregående säsong. I centrum står ett komplext krigsscenario och en palett av parallella handlingar, illvilliga konspiratörer och mordiska uppviglare. Även om fokus skiftat så är det fortsatt spännande att följa seriens alla vändningar och nya och gamla karaktärer som tar varje chans att avancera sina positioner i "The war of the five kings".

Game of Thrones - Säsong 2 (blu-ray)

Det är en strålande snygg filmatisering, inget tvivel om den saken, med kristallklart foto, storslagna scenerier och sinnrikt detaljerade föremål, rustningar och byggnader. Dessutom är det rafflande spännande i actionsekvenserna. Men allra mest imponerande är nog den exemplariskt berättade storyn och den detaljerade karaktärsutvecklingen. Ta till exempel den grymme slyngeln till kung Joffrey Baratheon (Jack Gleeson) som ägnar sig åt tortyr till höger och vänster samtidigt som han fåfängt försöker ta kommandot över sitt folk och skapa en bild av sig själv som en storslagen ledare. Hans mor, den iskalla Cersei (Lena Headey), gör även hon en strålande insats i en karaktär som vägrar inse att hon tappat greppet, inklusive kontrollen över sin odåga till son. Den något mer rättskaffens brodern Tyrion Lannister (Peter Dinklage), tar inget skit från någon trots sin dvärgväxt och klättrar allt högre på maktstegen ju längre säsongen framskrider. Samtidigt är han satt att agera kungens rådgivare och försöker vidga klanen Lannisters makt med ena handen och stilla folkets ilska efter alla dumma beslut som Joffrey fattar, med den andra.

Game of Thrones - Säsong 2 (blu-ray)

Även motståndarsidan, bland annat bestående av släkten Stark - Kung Robb (Richard Madden), Sansa (Sophie Turner) och Arya (Maisie Williams) - och den geografiskt mer frånvarande men potentiellt krutdurkiga tronjagaren Daenerys Targeryn (Emilia Clarke) med sin Dothraki-armé och nykläckta drakar är spännande och intressanta att följa. Med i scenariot har vi även det spel som broderar ut sig i norr, bortom den mäktiga muren, där Jon Snow (Kit Harington) och männen i "The Night’s Watch" söker efter de mytomspunna vildarna som sägs planera en attack mot Westeros. Lägg därtill ytterligare minst två hotheads, Stannis Baratheon, som även han har siktet inställt på Joffreys tron och brodern Renly, som vill köra sitt eget race i en sjöväga attack mot kungahuset i King's Landing.

Säsong två av GoT är lika proffsigt producerad som den första. Hela serien ger en synnerligen gedigen känsla, allt från de påkostade scenerierna, det utbroderade manuset, de ytterst välskrivna karaktärerna och seriens väl avvägda kombination av spänning och snårighet. Seriens involverande dramaspel släpper inte greppet ens när det sista avsnittets eftertexter rullat förbi. Vi kan knappt vänta på säsong tre.

Game of Thrones - Säsong 2 (blu-ray)

Bilden

Game of Thrones säsong ett var en stark kandidat till årets bästa bild i fjol. Även denna gång ser det riktigt bra ut. Den fina bildkvaliteten beror bland annat på användandet av den senaste tekniken, såsom Arri Alexa-kameror med påkostade Cooke S4- och Angenieux Optimo-linser. Tillsammans med ett flyhänt kameraarbete och kodning i AVC/MPEG-4 1080p ger detta en bild som är en fröjd att skönja. Med sin fina skärpa, kontrast och svärta skapas en realistisk men på samma gång filmliknande bild med höga dynamiska kvaliteter. Färgskalor och detaljnivåer I synnerhet överraskar positivt.

Ljudet

DTS-HD Master Audio (48kHz/24-bit) ger ett referensvärdigt ljud med potential att blåsa ut vilket biorum som helst. Här finns hela spektrat från den mest subtila detaljen i form av vind som blåser genom slottskorridorerna, till de mest storslagna stridssekvenserna där vapen och rustningar krossas med våldsam kraft och ett medryckande soundtrack. Där någonstans i mitten finns den naturliga dialogen som alltid levereras med fullt hörbar tydlighet. Det här är ett mycket surroundaktivt spår som använder teknikens alla möjligheter för att skapa en involverande ljudbild från den lägsta lågbas till de högsta diskantnyanserna.

Produktion/Extramaterial

En uppsjö material ligger spritt på de fem blålaserskivorna.

- Creating the Battle of Blackwater Bay
- Game of Thrones
- The Religions of Westeros
- Character Profiles
- Audio Commentaries
- War of the Five Kings
- Histories & Lore
- In-Episode Guide
- Hidden Dragon Eggs

Ingen snygg fold-out, separata dvd:discar eller ultravioletta kopior som i den mer påkostade USA-utgåvan. Men trots den anonyma förpackningen finns här i alla fall trevlig booklet med massor av tryckt information. Alltid något. Ger vi oss sedan in i den digitala världen finner vi glädjande nog hela tolv kommentarspår för de nio avsnitten, dvs några avsnitt har fler än ett spår medan andra saknar kommentarer helt. De innehåller informativt snack av cast & crew och förklarar ambitioner och utmaningar med denna andra säsong liksom glädjeämnen från inspelningen på ett medryckande och lättsamt vis. Särskilt spännande är det att höra romanförfattaren George R.R. Martins kommentarspår till ett av avsnitten, särskilt då man som jag inte läst böckerna. Martin tar upp manusarbetet (som han också varit involverad i), karaktärsmässiga skillnader mot böckerna och hur det slutliga filmatiserade resultatet blev justerat. Mer snack från författaren blir det i den sju minuter långa "The Religions of Westeros" där Martin tillsammans med manusförfattarna David Benioff och D.B. Weiss diskuterar de olika religionerna som folket i Westeros ägnar sig åt och hur dessa påverkar karaktärernas val. Intressant!

I halvtimmeslånga "Creating the Battle of Blackwater Bay" beskriver filmskaparna hur seriens mittpunkt, det mäktiga slaget, orkestrerades filmiskt med kommentarer från de medverkande skådespelarna.

Vidare har man kastat in ett maffigt textbaserat inslag kallat "War of the Five Kings", som via en interaktiv karta hjälper tittaren att hålla reda på krigets frammarsch och de respektive kungarnas strategier och handlingar under seriens gång. "Histories & Lore" är en av de intressantare bitarna som via animeringar och voice-overs tar upp mytologin kring Westeros, dess olika stridande fraktioner och historiskt viktiga händelser. Särskilt kul är att man valt låta karaktärerna själva agera berättarröster vilket ger en annorlunda vinkling.

Vidare finns här en 25 minuters runda-bordetdiskussion i "Game of Thrones: Inner Circle", där cast & crew ingående avhandlar säsongen och hur den skiljer sig från föregående omgång. Moderatorer är David Benioff & D.B. Weiss. Följer därefter gör interaktiva inslag som exempelvis de lysande "In-Episode Guides" som ger välbehövliga insikter i historik, karaktärer och inspelningsplatser, via valbara pop-ups på skärmen.

I den första säsongen låg det "Dragon eggs" dolda lite här och var i menyerna som bjöd på auditions med skådespelarna. Nu får vi istället bortplockade scener under samma vinjett. Dessvärre gör det sega handhavandet som det innebär att klicka sig runt i menyerna för att hitta dessa guldkorn upplevelsen extremt frustrerande.

I "Character Profiles" får vi tvåminuterskorta videoprofiler av det aktuella avsnittets huvudpersoner. Lättviktigt, men alltjämt en OK re-cap för de som vill få en snabb uppdatering innan man sätter tänderna i själva serien.

Sammanfattning

Säsong två av Game of Thrones är en välkomnad djupdykning i George R.R. Martins fantasyvärld Westeros med extra allt av det vi gillade från första säsongen och en del nya infallsvinklar. Den enormt populära serien ges en toppenfin behandling på blu-ray med fint ljud, en gedigen bild och ett rakt igenom genomtänkt extramaterial. Köprekommendation utdelas!

Betyg

Filmen:  8
Bilden: 8
Ljudet: 9
Extra: 7
Totalt: 80%

Film-info

Kategori:   Drama/Fantasy/Action
Mediatyp: Blu-ray
Region: B
Ljudformat: DTS 5.1 HD MA (Engelska)
Bildformat: 2.40:1 Widescreen
Text: Danska, Finska, Norska, Svenska
Längd: 0 minuter
Film år: 2012
DVD år: 2013
Release: 2013-03-06
Bolag: Warner Home Video
EANUPC: 5051895230046
Länk till: IMDB

Om recensionen

Skriven av:   Oscar Heimburg
Skapad: 2013-04-01