Component - för entusiaster av ljud och bild.

A good day to die hard

Yippee Ki Yay mother-fucker! John McClane är tillbaks för femte gången i rad och återigen hamnar den hårde New York-snuten på fel plats vid fel tillfälle, efter att ha rest till Moskva för att undsätta sin son Jack, som verkar ärvt sin fars talang för våldsamma eskapader. Med Moskvas undre värld efter sig tvingas de samarbeta för att stoppa en potentiellt ödesdiger kärnvapenaffär. Far och son har ett inte helt okomplicerat förhållande, visar det sig, och det faktum att Jack är minst lika envis som sin pappa förenklar inte saken.

A good day to die hard (blu-ray)

När den första Die Hard-filmen hade premiär 1988 blev den snabbt en stor publiksuccé med sin nydanande mix av actionraffel och smart dialog. Om del ett var strålande, den tredje OK och de övriga två knappt sevärda, faller denna femte del absolut i den sista bottenplaskkategorin. Det osar re-writes om det röriga manuset och filmens story tar stypgrepp på sig själv redan innan McClane ens landat i Moskva som är filmens huvudsakliga miljö. Det som tillkommit i denna extended cut - några extra actionsekvenser och mer dialog i form av far och son-bonding - kan tyvärr inte uppväga filmens monumentala brister. En ständigt fladdrande kamera, uppenbart datoriserade effekter och en Willis i zombiemode som levererar sina trötta repliker på rutin är de mest flagranta bristerna.

A good day to die hard (blu-ray)

Olikt den första filmen har Willis karaktär numera upphöjts till superhjälte som inga kulor eller dödsföraktande bilkrascher biter på, ett filmmässigt feltramp som gör att man snabbt tappar intresset som tittare. McClanes smått odräglige son, filmhistoriens blekaste bad-guys, en virrig och fjantig intrig och over-the-top biljakter där halva Moskva ryker, adderar till det tragikomiska sammelsuriet. Och, kanske mest påfallande, ett segt, ologiskt, oengagerat och fantasilöst manus, fullsmetat med trötta 80-talsreferenser. Den nära nog obefintliga karaktärsutvecklingen gör att man kvickt zonar ut och tappar intresset för såväl "good" som "bad" guys. Att relationen mellan far och son inleds isandes kyligt för att i slutklämmen övergå till Nirvana känns också formulär 1A. Att den återförenade duon i slutklämmen räddar världen från total kärnvapenkollaps, kommer inte heller som någon vidare överraskning.

A good day to die hard (blu-ray)

Bilden

En rakt igenom aktningsvärd bild med maffig kontrast, skärpa och svärta. Minsta lilla blemma i Willis förbluffande fräscha ansikte går att urskönja, liksom detaljerade effekter och slitage på kläder, vapen och fordon. Skuggbilder och mörka sekvenser hanteras lika snyggt och färgpaletten överraskar starkt med en fin dynamik.

Ljudet

Ett välmixat 7.1-ljud vars fina spridning, utsökta detaljer i såväl action- som dialogsekvenser samt kristallklara tal är inslag som imponerar. Här finns även bra krut i lågbasen och ett bombastiskt soundtrack som gör sitt bästa för att involvera tittarna i filmens (medioåkra) handling.

Produktion/Extramaterial

Vi bjuds på en Blu-ray-extended pack som inkluderar en förlängd version av filmen och en rejäl klase extramaterial, däribland en 60-minuters bakom-kulisserna-dokumentär om skapandet av filmen. Det handlar alltså om ett rejält paket bonusmaterial. Som ni gissat finns här det mesta för att skapa en komplett bild av filmens tillkomst. Även om det ofta handlar om korta sekvenser tecknas en relativt fullständig bild av inspelningsprocessen, från ax till limpa. Förbehållet allt ryggdunk då alltså. Mest intressant är den timslånga bakom kulisserna-dokumentären om skapandet av filmen, featuretten "Anatomy of a Car Chase" som tar upp den vansinniga biljakten genom Moskva, samt det inititerade kommentarspåret med regissörerna Moore och Cotone (endast extended cut).

Sammanfattning

De 30 extra minuterna speltid i extended cut lyckas inte rädda Die Hard 5 från manusmässig härdsmälta. Klichéer som frostiga far och son-relationer, stökiga element i den undre världen, misslyckade CIA-operationer, ruttna maffiaoligarker och korrumperade politiker har vi sett förut, och dessutom i betydligt mer spänningskapande sammanhang. Men A/V och bonusmaterial är top-notch, liksom den imponerande bonussektionen. Det ryktas om att Willis redan skrivit under för en sista del som ska slå sista spiken i Die Hard-kistan. Hoppas att de satsar lite mer på manus då...

Betyg

Filmen:  4
Bilden: 8
Ljudet: 8
Extra: 7
Totalt: 68%

Film-info

Kategori:   Action
Mediatyp: Blu-ray
Region: B
Ljudformat: 7.1 DTS-HD MA (Engelska)
Bildformat: 1.85:1 Widescreen (1080p)
Text: Svenska, danska, norska, finska, arabiska, franska, holländska, engelska
Längd: 98 minuter
Film år: 2012
DVD år: 2013
Release: 2013-06-26
Bolag: SF/Fox
EANUPC: 7391772200570
Länk till: IMDB

Om recensionen

Skriven av:   Oscar Heimburg
Skapad: 2013-06-27