Component - för entusiaster av ljud och bild.

Hoppa till innehåll


Foto

PROJEKTORBILDENS ABC


 • Stängt ämne Detta ämne är stängt
1 svar till detta ämne

#1 colamannen

  Always the real thing!

 • Moderator
 • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
 • 2830 inlägg
 • Location:Småland

» Har 18 bilder i mitt galleri

Postad 16 January 2012 - 20:57

En egen bio hemma i vardagsrummet är mångas dröm.
En av hörnstenarna till att lyckas med en sådan är en riktigt stor bild som tar bildupplevelsen till helt nya nivåer. Denna texten är skriven för att hjälpa alla som funderar på att förverkliga sin dröm genom att guida dem genom projektorbildens ABC.

För att få en riktigt stor och imponerande bild så använder man sig vanligtvis av en projektor och en duk. Detta är verktygen med vilka man kan visa den stora bilden. De har dock förhållandevis liten del i hur bra kvaliteten på bilden blir. För att skaffa stor bild med projektor måste man ta med rummets förhållande i beräkningen. Det är alltid (minst) tre faktorer som avgör hur bra slutresultatet blir.

1. Projektorn
2. Projeceringsytan (oftast en duk)
3. Rummet (framförallt rummets ljusförhållanden, såväl interna som externa)

De som vill förverkliga sin dröm gör ofta misstaget att nöja sig med punkt 1(projektorn).
Punkt 2 (duken) ser man som ett nödvändigt ont, och punkt 3 (rummet) tar man överhuvud taget väldigt liten hänsyn till.

Detta är väldigt synd då man allt som oftast inte får i närheten av så bra bild man kunnat få med sin utrustning och budget.

Rummet är den enskilt överlägset viktigaste faktorn att ta hänsyn till om man vill ha en bra stor bild!
Har man funderat över varför samtliga biografer världen över är totalt mörklagda, både vad det gäller inkommande ljus (fönster och öppningar) och vad det gäller internt ljus (lampor, vägg, tak och golvfärg osv)?
Har man gjort det så tar det inte många sekunder att inse att de skiljer sig från de allra flesta vardagsrum runt om i världen. Och tur är väl det. Tror vi haft betydligt mer deprimerade människor om vi målat våra vardagsrum svarta och bommat igen våra fönster.

Kvaliteter som folk ofta söker i ett vardagsrum är ljust, luftigt, öppet, med stora fönsterpartier och många vita ytor. Detta är så långt från en bra projeceringsmiljö som man kan komma.
Varför?

Jo, för att en projektor visar bild genom att lysa upp en projeceringsyta. Ytans färg/nyans blir alltså botten/svärtan för projektorbilden. Ingen projektor kan lysa mindre än 0 ljus (och tur är väl det), vilket gör att det svartaste man kan visa är ytans nyans med projektorn avstängd.

Den vanligaste projektorytan är en vit duk. En vit duk är just vit i ett ljust vardagsrum. Det betyder att det svartaste vi kan få är vitt. :wacko:
Det innebär i sin tur en kraftigt begränsad kontrast i bilden (skillnaden mellan svart och vitt i bilden). Just kontrasten är oerhört viktig för hur vi kommer uppleva slutresultatet. En bild med låg kontrast kommer upplevas som blaskig och blek. I riktigt taskiga förhållanden kan kontrasten bli så låg att bilden försvinner helt.

Idag är vi redan en hel del som börjat förverkliga våra hembiodrömmar om stor bild, och majoriteten av oss sitter med dyra projektorer som inte alls får ut sin prestanda pga begränsningar i rummen. (Tänk köpa dyr fin Ferrari men man kör den hela tiden på leråkern.)

Ljusförutsättningarna i rummet har missuppfattats av de allra flest där ute.
Att kunna mörklägga externt ljus (sol genom fönster, belysning genom öppningar osv) är jättebra och en förutsättning för att man överhuvudtaget ska överväga projektor som ett alternativ.
Det innebär dock INTE att man har ett ljuskontrollerat rum!
För att kunna hävda det så måste man även ha kontroll på det interna ljuset. Det vill säga det ljus som studsar runt i form av reflektioner från den kraftigt ljussatta projeceringsytan. Bildytan blir den största lampan du har i hela rummet och den är tänd så länge du använder din projektor!

Man kan alltså ha ett rum där man inte ser handen framför sig innan man slår på bilden för att sedan ha ett rum som badar i ljus och lyses upp som en julgran.
Detta är fortfarande inte ett bra rum med avseende på att få en bra projektorbild!

Vad är ett bra rum då?

Ett bra rum är ett rum som har kontroll på både externt och internt ljus.
Ett rum som man kan dra för alla fönster, stänga dörren och stänga ute allt externt ljus, OCH dessutom hantera reflektionerna som uppstår i rummet när bilden används. Det kan vara mörka tyger alá biograferna (ofta svart, mörkblått, eller mörkrött), eller matta dova färger som mörk nougat, mörk grå, svart, eller vad man nu tycker är snyggt. Det viktiga är att ytorna som lyses upp av duken reflekterar så lite ljus som möjligt.

Har man kontroll på ljuset i rummet, så kommer bildytan kunna behållas svart när ingenting lyser på den och så svart som projektorn klarar visa när man använder projektorn. På så sätt så utnyttjar man kontrasten fullt ut i projektorn, och får en bra bild med hög dynamik och klara mättade färger.

Är det kört för mig som har ett vitt ljust vardagsrum då?

Inte nödvändigtvis. Du kommer få göra en del kompromisser, men med rätt verktyg kommer du kunna få till en bra bild, om än inte lika bra som i en "kolgruva".
Fortfarande måste man försöka begränsa ljuset i rummet så mycket som möjligt, men kan man stänga ute externt ljus så är mycket vunnit. Kvar blir då att handsaks med de interna reflektionerna som kommer studsa i tak och väggar och även golv.
Är ommålning inget alternativ så får man istället jobba med projeceringsytan (duken), och se till att den skickar så lite ljus runt i rummet som möjligt och framföra allt se till att det studsar på rätt ställen!

Detta gör man lämpligen genom att använda det vi kallar för en högkontrastduk.

En högkontrastduk behåller mer av kontrasten i projektorn genom att begränsa förlusterna med det ljusa rummet. Normalt har men en mörkgrå botten som gör att svart kan bli svartare trots att rummet är ljusare. Detta kombineras med en speciell beläggning som kan ses som små högreflekterande prismor vilka riktar ljuset från duken mot betraktaren i begränsade vinklar. På så sätt riktar man inte lika mycket ljus i väggar, golv och tak nära duken, vilket också gör att mindre ljus reflekteras tillbaka på duken.
En mycket uppskattad bonuseffekt av detta är att ljus som kommer tillbaka (externt eller internt) och träffar duken utanför dessa vinklar ignoreras av en högkontrast duk.
Försämringen av bilden minskar, och bilden blir inte alls lika blaskig. det blir inte bättre än en vit duk i en "kolgruva" men det är en fantastisk kompromiss som gör att många som annars inte skull kunnat använda projektor nu får möjlighet att göra det! :)

Är inte projektorvalet viktigt då?

Jo, absolut!
Utan projektor - ingen bild. Sen kan man sitta där med det perfekta rummet...
Men valet av projektor begränsas av ditt rum. Du har ingen användning av en projektor som är bättre än ditt rum. Kontrastmässigt får du den bild som rum, duk och projektor ger tillsammans. Det spelar ingen roll hur mycket du kosta på en del i kedjan så länge du inte kan följa upp det med att göra de andra två delarna lika starka.

Lyckligtvis så har det skett en otroligt stor utveckling på projektorer de senaste 10 åren. Det har minska de bildmässiga klyftorna mellan olika prisklasser enormt. Idag är det inte speciellt stor skillnad mellan en projektor 10.000kr och en för 100.000kr. Iaf inte om man jämför med skillnaderna som blir mellan ett vitt rum och ett svart rum.
Och det är definitivt de billigare som blivit bättre.
Men OM man har förutsättningarna för en bättre bild så finns det all anledning i världen att välja en lite finare modell som matchar övriga delar i kedjan. B)

Sedan är det ju inte alltid man väljer en modell för bättre bildegenskaper. Det kan ju finnas andra skäl som placeringsbegränsningar, linsminnen, teknikpreferenser eller annat. att man då även får en bildmässigt bättre maskin är smällar man får ta. ;)

Har man ett bra rum så kan man alltså som sagt klättra uppåt på prestandastegen (och därmed oftast prisstegen) och välja en bättre projektor och verkligen vinna bildkvalitetet på det. Detta gäller även om man har ett lite sämre rum men kompenserat det med en högkontrastduk!
I ett dåligt rum med en vanlig vit duk / eller vägg är det dock pengar i sjön.

Projeceringsytans roll:

När det kommer till själva projeceringsytan så blir den nästan alltid nedprioriterad. Något jag själv tycker är oerhört märkligt då det faktiskt är den man sitter och tittar på! Alla eventuella begränsningar här kommer strypa prestandan oavsett hur bra rum eller hur bra projektor man har.

Vi har redan nämnt att man kan välja en högkontrast duk som en kompromiss i ett ljusare rum.
Men det finns naturligtvis fler nyanser än bara vanlig vit duk och högkontrast-duk.
Projeceringsytan ska reflektera bilden som projektorn producerar. En duk är oftast bättre på detta än en vanlig vit slät yta. Om så inte blir fallet så är det inte en duk värd namnet och bör undvikas om man är ute efter så bra bild som möjligt för sin budget.

Saker som duken ska hantera att återge är bl.a. färgskala, skärpa, uniformitet, gråskala, ljusstyrka och svärta. En duk värd namnet är alltid bättre på att återge en jämn ljusspridning, skärpehantering på pixelnivå, korrekt färg och vitbalans och nyansering än en vanlig målad vägg.

Den ska inte vara en flaskhals för rummet eller projektorn utan tvärtom se till så att användaren får maximal utdelning i form av bildkvalitet för sin budget.

Jämnstark kedja!

Det viktigaste att ta med sig när man ger sig ut på storbildsjakt är alltså att se till att man har en jämnstark kedja där alla tre delarna Rum, Proj & Duk är välavvägda till varandra!
Det finns inga enkla formler att använda och fördelningen av budgeten blir olika från fall till fall.
Jag tänkte avsluta med lite exempel för att få en hum om hur det kan se ut.
Samtliga med en budget på 30.000kr.

Ljust vardagsrum:
20.000kr högkontrastduk
10.000kr projektor

Mörk källare:
22.000kr projektor
8.000kr vit duk

Ljust extrarum:
5.000kr mörk färg/mörkläggning
20.000kr projektor
5.000kr vit duk

Funderar DU på att förverkliga drömmen med en egen hembio, så försök tänka på helheten och vad som skulle passa bäst hos just dig. Ta med rummet i beräkning och välj inte en duk som inte klarar nyttja fördelarna hos projektorn. I slutändan är det bilden som räknas!

Se till att ta dig till en välsorterad handlare där du själv kan titta på skillnaderna.
Berätta om dina förutsättningar och be dem simulera din miljö så långt som möjligt.

MVH
/Jacob

Jacob 


#2 colamannen

  Always the real thing!

 • Moderator
 • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
 • 2830 inlägg
 • Location:Småland

» Har 18 bilder i mitt galleri

Postad 16 January 2012 - 21:02

Skissar på en lite sticker för att slippa samma frågor om och om igen.
Har oxå märkt en hel del konstiga feltolkningar på sista tiden, så förhoppningsvis klara den upp dessa med.

Kommer komplettera med lite bilder och lite annat innan det hela är klart, men har ni synpunkter så PM:a gärna.

Alltid bra att få lite input innan man gör den slutgiltiga varianten.


MVH
/Jacob

Jacob